De Commissie hoort graag uw mening over cyberveiligheid ter voorbereiding van de Cyber Resilience Act. Deze wetgeving moeten nieuwe veiligheidsstandaarden zetten voor digitale producten en diensten, zoals ICT-toepassingen op kantoor. Reageren kan tot en met 25 mei.


Commissie vraagt input ter voorbereiding op Cyber Resilience Act

Nieuwe cyberstandaarden

Ter voorbereiding op de Cyber Resilience Act zet de Commissie een consultatie uit. De Cyber Resilience Act moet binnenkort nieuwe veiligheidsstandaarden zetten voor allerlei digitale producten en diensten die dat nu nog niet hebben. Daarbij gaat het zowel om hardware, zoals computers, als de software die daarop draait, zoals softwarebibliotheken. Ook apparaten die gegevens opslaan of verwerken kunnen daaronder vallen, net als sensoren en camera’s. Ter voorbereiding van de nieuwe wetgeving polst de Commissie eerst de ervaringen van het veld, waaronder ook kennisinstellingen. Ook is de Commissie benieuwd hoe streng de regelgeving moet zijn. Reageren kan tot en met 25 mei.

Context

De Cyber Resilience Act moet een gat vullen in bestaande wetgeving op het vlak van cyberveiligheid. Zo gelden er al normen voor medische apparatuur door de Medical Devices Regulation. Maar voor veel andere typen producten is dit niet het geval, aldus de Commissie. Cyberveiligheid krijgt steeds meer aandacht op Europees niveau. Zo spraken regeringsleiders onlangs af meer te investeren in cyberveiligheid en ook Digital Europe bevat een werkprogramma gericht op cyberveiligheid. Op onderszoeksvlak steunt de EU het Cybersecurity Competence Centre en een netwerk van nationale coördinatiecentra.

Meest gelezen artikelen