20 oktober 2022

Europarlementariërs richten Cleantech Friendship Group voor promotie Europese schone technologie

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Een aantal leden van het Europees Parlement richten de Cleantech Friendship Group op om als informeel kenniscentrum Europese schone technologie te promoten. Volgens de Europarlementariërs kunnen de uitdagingen van de energie- en klimaatcrisis omgezet worden in kansen om het innovatie- en concurrentievermogen van de EU te vergroten. Europarlementariër Mohamed Chahim is medevoorzitter van de groep.


Europarlementariërs richten Cleantech Friendship Group voor promotie Europese schone technologie

Nederland vertegenwoordigd in Cleantech Friendship Group

Europarlementariërs richten de Cleantech Friendship Group op om Europese schone technologie te stimuleren. De Cleantech Friendship Group is een informele groep voor de ondersteuning van schone technologie in de Europese Unie. Bij de groep zijn leden vanuit verschillende fracties van het Europees Parlement aangesloten. Nederlands Europarlementariër Mohammed Chahim van de Socialist and Democrats Group is medevoorzitter van de Cleantech Friendship Group. Tevens is de Nederlander Jan Huitema van de Renew Europe Group lid.

Een kenniscentrum voor ondersteuning Europees innovatie- en concurrentievermogen

De Cleantech Friendship Group wil als informeel kenniscentrum functioneren, die leiders op het gebied van schone technologie en beleidsmakers met elkaar verbindt. Samen willen ze ambitieus klimaat-, energie- en economisch beleid nastreven en de Europese Unie een wereldwijde leider maken op het gebied van schone technologie. De Europarlementariërs zien een belangrijke rol voor het opschalen van schone, milieuvriendelijke technologie. Dit alles moet een groenere Europese industrie met veel werkgelegenheid verzekeren voor de volgende generatie.

Context

De prioriteiten van de Cleantech Friendship Group sluiten aan bij die van de Commissie. In de State of the Union van dit jaar was er al aandacht voor schone technologieën, onder andere met de aankondiging van de oprichting van de Europese waterstofbank. Tevens is het ontwikkelen en opschalen van schone technologie een belangrijk component van de Green Deal. Om schone technologie op te kunnen schalen, is het innovatiefonds opgericht. Het fonds verleent in de periode 2020-2030 financiële steun voor de opschaling en stimulering van onderzoek en innovatie op het gebied van klimaatverandering en schone energie. In juni vroeg de Commissie om experts om projectaanvragen op het gebied van schone technologie te beoordelen binnen de tweede call van het innovatiefonds.

 

Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.