All European Academies en de Breakthrough Prize Foundation richten een fonds op voor gevluchte onderzoekers. Wetenschappers die niet langer kunnen verblijven in het land waar zij werken, kunnen zo financiering krijgen om hun onderzoek elders in Europa voort te zetten. Het fonds ontvangt in eerste instantie 1,4 miljoen euro.


Europese academiën starten fonds gevluchte onderzoekers

Een beurs van 12 maanden

De koepel van Europese academiën van wetenschap en de Breakthrough Prize Foundation trekken 1,4 miljoen euro voor steun aan gevluchte onderzoekers. Het European Fund for Displaced Scientists ondersteunt wetenschappers die hun land van verblijf moesten ontvluchten. De eerste oproep stelt beurzen beschikbaar van 25 duizend euro voor een periode van 12 maanden. De beurzen zijn gericht op academische instellingen die Oekraïense onderzoekers opvangen. Wel dienen de instellingen gevestigd te zijn in landen die lid zijn van de Raad van Europa. Binnenkort volgt een oproep gericht op Oekraïense instellingen die hun samenwerkingen willen blijven voortzetten onder de moeilijke omstandigheden.

Context

All European Academies (ALLEA) is de koepel van Europese academiën van wetenschap, waarvan ook de KNAW lid is. De Breakthrough Prize Foundation is een internationale stichting die normaliter prijzen uitreikt aan baanbrekend onderzoek, maar nu ook het fonds financiert. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne zijn er verschillende initiatieven opgezet om getroffen onderzoekers en studenten te ondersteunen.