De Commissie vraagt in een consultatie om uw mening over hoe industriële ecosystemen gericht op  auto, water- en spoorwegen kunnen worden voorbereid op de digitale en groene transities. Reageren kan tot en met 31 maart 2022.


Hoe moet de toekomst van mobiliteit en transport er volgens u uitzien?

Vergroening en digitalisering van mobiliteitsecosystemen

Hoe kunnen mobiliteitsecosystemen bijdragen aan groene en digitale transities en tegelijkertijd hun eigen veerkracht vergroten? Dat wil de Commissie graag van u weten in een consultatie over industriële ecosystemen voor mobiliteit. Het betreft met name de auto-, water- en spoorwegen. De consultatie gaat in op de kosten, behoeften en voorwaarden voor een succesvolle groene en digitale transitie. Dit moet input geven aan een gezamenlijk plan tussen Commissie en stakeholders, de zogenaamde transition pathway, dat eind 2022 wordt gelanceerd. U kunt reageren tot 31 maart 2022.

Overige consultaties

Naast de consultatie over mobiliteitsecosystemen staan er ook consultaties open voor andere industriële ecosystemen, zoals benoemd in de Europese industriestrategie. Onder andere over de bouw en de sociale economie vraagt de Commissie om uw mening. De deadlines voor deze consultaties zijn respectievelijk 28 februari en 1 maart 2022.

Context

De Europese industriestrategie uit 2020 focust op industriële ecosystemen en de voorbereiding van die ecosystemen op de groene en digitale transitie. In 2021 werd de strategie geüpdatet vanwege de nieuwe realiteit van de coronapandemie. Herstel uit de coronacrisis en strategische autonomie zijn kernwoorden uit de update. In de update werd voorgesteld om voor de veertien geïdentificeerde industriële ecosystemen transitiepaden te ontwikkelen voor de dubbele transitie. In een bijgevoegd Annual Single Market Report deed de Commissie alvast een analyse van de belangrijkste uitdagingen. Eerder vroeg de Commissie al uw mening over de transitie van energie-intensieve ecosystemen.