De Commissie wil weten hoe u denkt dat  het concurrentievermogen van generatieve AI en virtuele werelden gewaarborgd blijft. In twee calls vraagt zij daarvoor naar feedback. De Commissie wil naar aanleiding van de consultatie een workshop organiseren om de resultaten te bespreken. Reageren is mogelijk tot 11 maart.


Hoe verbetert de Commissie het concurrentievermogen van generatieve AI en virtuele werelden?

Meer competitie in digitale markt

Om competitie in de digitale markt van virtuele werelden en generatieve AI te stimuleren brengt de Commissie twee calls for contributions on competition in virtual worlds (call 1) engenerative AI (call 2) uit, waarin zij om advies vraagt. In de eerste consultatie vraagt de Commissie belanghebbenden naar hun visie over de toekomst van virtuele werelden. Met de tweede consultatie vraagt de Commissie meer informatie over concurrentie in generatieve AI. Met deze kennis hoopt de Commissie het concurrentievermogen van generatieve AI in de EU te verbeteren. Tevens geeft de Commissie aan een workshop te organiseren om de resultaten van de consultaties te bespreken. U vindt hier meer informatie over beide calls. Reageren is mogelijk tot 11 maart.  

Context

Op 9 december 2023 bereikten de Raad en het Parlement een akkoord over de AI Act. De AI Act moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie in Europa veilig is en de democratie respecteert. Ondertussen moeten bedrijven wel met AI kunnen experimenteren en dit verder ontwikkelen. Het duurde twee jaar voordat er binnen het Parlement een akkoord was over de AI Act, waarmee het een van de langslopende initiatieven ooit is. Ook kondigde de Commissie in 2023 haar strategie voor web 4.0 en virtuele werelden aan. In deze strategie kenmerkte de Commissie, vaardigheden als de sleutel tot een succesvol Europa in virtuele werelden.

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.