We zijn nog één stap verwijderd van de start van Horizon Europe en Digital Europe. De lidstaten in de Raad zijn akkoord met de uitkomsten van de onderhandelingen over de twee programma’s afgelopen december. Het is nu wachten op groen licht in het Parlement in april, voor de programma’s écht van start kunnen.


Laatste horde voor Horizon Europe en Digital Europe

Raad tekent voor programma's

De lidstaten in de Raad hebben ingestemd met de wetsteksten voor Horizon Europe en Digital Europe. Daarmee komt de start van de twee programma’s weer een stap dichterbij. De laatste horde is een stemming in het voltallige Parlement, dat in de week van 26-29 april weer bijeenkomt. Daarna gaan de programma’s officieel van start en kunnen alle werkprogramma’s gepubliceerd worden.

Context

De onderhandelaars van de lidstaten en het Parlement werden het in december 2020 eens over Horizon Europe en Digital Europe. De uitkomsten uit die politieke onderhandelingen moesten netjes worden verwerkt in een wetstekst, waarna juristen de laatste puntjes op de i mochten zitten. De lidstaten in de Raad hebben nu bevestigd dat de teksten kloppen. Het Parlement zal hetzelfde doen tijdens de stemming in april. Die lijkt overigens een formaliteit te worden, want de verantwoordelijke commissies in het EP spraken op respectievelijk 17 december en 14 januari al hun zegen uit.