16 september 2021

Meerderheid Nederlanders denkt dat nationaal herstelplan helpt om crises te tackelen

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Een overtuigende meerderheid van de Nederlanders is van mening dat een Nederlands nationaal herstelplan zal helpen om het economisch en sociaal herstel na de coronacrisis aan te jagen. Dat blijkt uit de Flash Eurobarometer die is uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement.


Meerderheid Nederlanders denkt dat nationaal herstelplan helpt om crises te tackelen

Nederlanders overtuigd van nut herstelplan

60 procent van de Nederlanders verwacht dat projecten uit een toekomstig nationaal herstelplan, onderdeel van het herstelfonds NextGenerationEU, bij zullen dragen aan het aanpakken van de economische en sociale impact die is ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Dit blijkt uit een recente opiniepeiling van het Parlement, een Flash Eurobarometer-enquête getiteld State of the European Union survey 2021. 55 procent van de Nederlanders vertrouwt erop dat de Nederlandse overheid de financiering voor het nationaal herstelplan op correcte wijze zal besteden. Verder vindt 73 procent dat middelen uit het herstelfonds alleen aan lidstaten mogen worden toegewezen die de rechtsstaat en democratische waarden respecteren. EU-breed ligt dit percentage op 81 procent.  

Context

Het grootste deel van het herstelfonds bestaat uit financiering voor lidstaten om een nationaal herstelplan in te dienen. Dit bestaat uit investeringen en hervormingen waarmee lidstaten de economische en sociale impact van de coronacrisis kunnen bestrijden en het land bestendig maken voor toekomstige uitdagingen. Op dit moment hebben alle EU-lidstaten een nationaal herstelplan ingediend, behalve Nederland, in verband met de verkiezingen van afgelopen maart. Alle nationale herstelplannen moeten worden goedgekeurd door zowel de Commissie als de Raad. 18 plannen zijn volledig goedgekeurd. 12 lidstaten hebben de eerste financieringstranches al ontvangen.