Zeven onderzoekers uit Oekraïne kunnen via Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) hun onderzoek voortzetten op Nederlandse instellingen. Zij ontvangen een beurs via het MSCA4Ukraine initiatief. Nederland staat op een zesde plek wat betreft het aantal te ontvangen Oekraïense onderzoekers. Duitsland en Tsjechië ontvangen met respectievelijk 26 en 17 de meeste onderzoekers.


Nederlandse instellingen hosten zeven Oekraïense onderzoekers via MSCA-initiatief

Oekraïense onderzoekers krijgen voorlopig onderdak  

Op de verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne kondigt de Commissie aan dat 124 ontheemde onderzoekers met dank aan een Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)-beurs hun onderzoek kunnen voortzetten aan Europese instellingen. Nederlandse instellingen zullen zeven  Oekraïense onderzoekers ontvangen. Daarmee ontvangt Nederland op vijf lidstaten na de meeste onderzoekers. Duitsland, Tsjechië en Frankrijk ontvangen met 26, 17 en 14 duidelijk de meeste onderzoekers. De beurs zorgt ervoor dat onderzoekers tussen de acht en vierentwintig maanden onderzoek kunnen doen aan de ontvangende instelling. In Nederland ontvangen de Universiteit van Groningen en Wageningen University beiden twee onderzoekers. Ook de TU Delft, Universiteit Leiden en de VU ontvangen een onderzoeker. Mocht de situatie het toelaten geeft de beurs onderzoekers ook de kans zich weer her te vestigen in Oekraïne om de onderzoeks- en innovatiecapaciteit van het land (her) op te bouwen.  

Context

Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn de Commissie, individuele lidstaten en de kennisgemeenschap actief geweest in het steunen van Oekraïne op het gebied van onderzoek. Vlak na de inval startte de kennisgemeenschap het initiatief #ScienceforUkraine om onderzoekers uit Oekraïne een plek aan te bieden. Oleksandra Ivashchenko van het UMC Groningen is één van de coördinatoren van dat initiatief. Verder nam de EU verschillende andere maatregelen. De Commissie verzorgde een razendsnelle associatie van Oekraïne tot Horizon Europe. Daarnaast biedt het portaal ERA4Ukraine informatie en ondersteunende diensten aan Oekraïense onderzoekers. Ook spoorde de European Research Council (ERC) haar begunstigden en laureaten aan om gevluchte onderzoekers zoveel mogelijk te helpen. In september 2022 kwam daar dus ook het MSCA4Ukraine initiatief bij vanuit de Commissie.