Minder ontwikkelde regio’s nemen relatief weinig deel aan Horizon 2020, met name omdat bedrijven er geen grote rol hebben in onderzoek en ontwikkeling en zij niet goed geïntegreerd zijn in internationale, academische netwerken. Dat blijkt uit een publicatie van het Joint Research Centre van de Europese Commissie, waarin wordt onderzocht hoe de Europese Structuur- en Investeringsfondsen en Horizon 2020 kunnen bijdragen aan de innovatiecapaciteiten van minder ontwikkelde regio’s.

Rol bedrijven en internationaal netwerk in O&O van belang voor deelname H2020

Minder ontwikkelde regio’s hebben moeite met deelname aan H2020

Minder ontwikkelde regio’s hebben moeite deel te nemen aan Horizon 2020, omdat de rol van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling niet groot is en zij niet goed geïntegreerd zijn in internationale, academische netwerken. Dit blijkt uit het rapport ‘Mobilising European Structural and Investment Funds and Horizon 2020 in support of innovation in less developed regions’, van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. Hierin wordt onderzocht hoe Horizon 2020 en de Europese Structuur- en Investeringsfondsen (ESIF) kunnen bijdragen aan de innovatiecapaciteiten van minder ontwikkelde regio’s. Terwijl regio’s in de nieuwere lidstaten vooral gebruikmaken van de ESIF, blijkt de deelname aan Horizon 2020 een uitdaging. Ook zorgen de lagere innovatiecapaciteiten van regio’s en de beschikbaarheid van andere financieringsmogelijkheden voor relatief weinig deelname aan Horizon 2020. Binnen lidstaten zijn er echter nog grotere regionale verschillen wat betreft financiering vanuit Horizon 2020 dan tussen lidstaten. Hoofdstedelijke regio’s ontvangen vaak de meeste financiering.

Kansen en belemmeringen bij overlap ESIF en H2020

ESIF en Horizon 2020 kunnen complementair zijn op beleidsniveau, omdat ESIF de benodigde wetenschappelijke excellentie voor latere deelname aan Horizon 2020 kan helpen verschaffen, aldus de JRC. De administratieve regels van ESIF en H2020 zijn echter niet altijd verenigbaar en de regels zouden wellicht een aanpassing vereisen naar de economische en institutionele realiteit in nieuwere lidstaten. Zo zijn obstakels in nieuwere lidstaten bijvoorbeeld de afwezigheid van nationale financieringsmogelijkheden voor gedeelten van de innovatie waardeketen waar geen EU-financiering voor beschikbaar is. Ook werkt de afwezigheid van een private sector die zich bezighoudt met onderzoek en innovatie belemmerd. De private sector is belangrijk voor het sturen van publiek onderzoek en de voorziening van vaardigheden en nodig om ervoor te zorgen dat deelname aan Horizon 2020 lokale economische impact heeft, aldus het rapport.

Context

Dit onderzoek van de JRC is gedaan in context van het Stairway to Excellence-project en gebaseerd op data van Horizon 2020 en de ESIF afkomstig van Eurostat en de Europese Commissie. Het realiseren van synergieën tussen Horizon Europe en ESIF is een prioriteit van de Europese Commissie.