05 november 2020

The Guild bezorgd om stopzetten financiering onderzoeksactiviteiten universiteiten in EFRO

Eveline Goesten

Eveline Goesten

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Het besluit van de Commissie om financiering voor onderzoeksactiviteiten van universiteiten binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stop te zetten zou een grote misstap zijn, stelt belangenorganisatie The Guild in een position paper. Zij eist dat de Commissie de nauwere interpretatie van de EFRO-regels terugdraait en pleit voor continuïteit van de ondersteuning. Volgens The Guild spelen de investeringen via EFRO een grote rol om de onderzoekskwaliteit van universiteiten in landen met minder ontwikkelde onderzoekssystemen te versterken.

The Guild bezorgd om stopzetten financiering onderzoeksactiviteiten universiteiten in EFRO

Zorgen om regels EFRO

The Guild of European-Research Intensive Universities (The Guild) maakt zich zorgen nadat de Europese Commissie heeft besloten om de ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de onderzoeksactiviteiten binnen universiteiten te stoppen. De Commissie is tot dit besluit gekomen als gevolg van de manier waarop zij de regelgeving van het EFRO interpreteert. In plaats daarvan legt de Commissie meer prioriteit bij innovatieactiviteiten en de samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven. The Guild roept op tot continuïteit van de financiering, zodat universiteiten ook in de toekomst kunnen profiteren van de fondsen om fundamenteel onderzoek, mobiliteit van onderzoekers, internationale samenwerking en investeringen voor onderzoeksinfrastructuren te ondersteunen. Volgens The Guild spelen investeringen vanuit het EFRO een cruciale rol om de onderzoekskwaliteit binnen universiteiten uit landen met minder ontwikkelende onderzoekssystemen op te krikken.

Context

The Guild is een samenwerkingsverband van 19 onderzoeksintensieve universiteiten in Europa. The Guild kent ook twee Nederlandse leden, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit. Onlangs onderstreepte The Guild ook al het belang van het dichten van de onderzoeks- en innovatiekloof in een statement over de mededeling van de Europese Onderzoeksruimte. De beslissing van de Commissie is opmerkelijk, gezien binnen Horizon Europe de Commissie juist wel inzet op de transformatie van universiteiten in landen met minder onderzoekscapaciteit, blijkt uit het excellentie initiatief dat werd aangekondigd en de rol die de Commissie daarin voorziet voor het Europese Universiteiten-initiatief.