De Europese campagne HealthyLifestyle4All zal de komende twee jaar een gezonde levensstijl promoten. Daarmee kiest de Commissie voor preventie in haar gezondheidsbeleid. Erasmus+, Horizon Europe en EU4Health leveren samen een budget van 800 miljoen euro voor het initiatief.


Commissie kiest voor preventie in gezond leven campagne

Voorkomen beter dan genezen

De Commissie trekt de komende twee jaar 800 miljoen euro uit voor preventiemaatregelen. Dat gebeurt in het kader van de Europabrede campagne HealthyLifestyle4All, die zich vooral richt op sport en voeding. De campagne stelt drie doelen. Naast toegang tot sportfaciliteiten zijn dat meer aandacht voor gezonde leefstijlen in alle leeftijdsgroepen en samenwerking met landen buiten de EU. De campagne wordt bekostigd uit drie programma’s: Erasmus+ (470 miljoen euro), Horizon Europe (290 miljoen) en EU4Health (4,4 miljoen). Het gaat bijvoorbeeld om een database met gezonde voedingsingrediënten, een initiatief voor gezonde voeding en sport op school, en onderzoek hoe een gezonde levensstijl bijdraagt aan kankerpreventie. De #BeActive Across Generations Award geeft extra steun aan succesvolle projecten. Ook roept de Commissie overheden en maatschappelijke organisaties op om de HealthyLifestyle4All pledge te ondertekenen.

Context

De campagne past in de Europese aandacht voor preventie, onder meer op het gebied van kanker. Als individuen vaker bewegen en beter eten, blijven ze langer gezond. Zo sport de helft van de Europeanen zelden tot nooit, blijkt uit onderzoek. Preventie is één van de vier doelen in het Europese gezondheidsprogramma EU4Health. Ook voor de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU, lid van Neth-ER) is preventie een belangrijk thema.