De Commissie vraagt in een consultatie uw mening over het volwassenonderwijs. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar basisvaardigheden, zoals taal- en rekenvaardigheid en digitale vaardigheden. Reageren kan tot en met 17 maart 2022.


Commissie vraagt uw advies over basisvaardigheden in volwassenonderwijs

Basisvaardigheden in het volwassenonderwijs

Hoe kunnen volwassen in Europa hun basisvaardigheden bijspijkeren? Daarover hoort de Commissie graag meer van u in een consultatie over het Europese volwassenonderwijs. De consultatie gaat in op zogenaamde ‘upskilling pathways’, oftewel trajecten waaraan volwassen deel kunnen nemen om hun basisvaardigheden te ontwikkelen. Daarbij denkt de Commissie aan geletterdheid qua taal en cijfers, maar ook digitale vaardigheden. De Commissie wil graag weten hoe lidstaten deze trajecten kunnen verbeteren. Reageren kan tot en met 17 maart 2022.

Context

Als onderdeel van de Europese vaardighedenagenda nam de Raad in 2016 een Aanbeveling aan over Upskilling Pathways. De consultatie over upskilling pathways maakt deel uit van het evaluatieproces van de implementatie van die Aanbeveling. Op basis van de evaluatie zal de Commissie toekomstige stappen bepalen. Vaardigheden voor volwassenen krijgen veel aandacht in de vernieuwde Europese vaardighedenagenda, die een ware vaardighedenrevolutie teweeg wil brengen. Onder meer microcredentials en individuele leerrekeningen zijn belangrijke instrumenten om ervoor te zorgen dat volwassen hun leven lang blijven leren. Overigens scoort Nederland in Europees perspectief redelijk hoog wat betreft het aantal volwassenen dat doorleert.