Nederlandse hogeronderwijsinstellingen doen het ongeveer net zo goed als vorig jaar in de Times Higher Education World University Rankings. Ook dit jaar staan zeven Nederlandse instellingen in de top 100. De Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft weten een aantal plekken te stijgen. Opvallend is de afnemende dominantie van Amerikaanse instellingen en de aanhoudende opmars van instellingen uit China.


Nederland presteert stabiel in THE World University Rankings

Nederlandse instellingen stabiel

Ten opzichte van vorig jaar presteert Nederland stabiel in de Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023. Van de Nederlandse instellingen staat de Universiteit van Wageningen, net als in 2022, het hoogst genoteerd, op plek 59. De Universiteit van Amsterdam (+5), de Universiteit Utrecht (+3), de TU Delft (+5) en de Rijksuniversiteit Groningen (+5) stijgen allen een aantal plekken. Drie hogeronderwijsinstellingen, de TU Eindhoven, de Universiteit van Twente en Tilburg University, bleven gelijk. De overige Nederlandse instellingen daalden helaas een aantal plekken. De dalingen hebben met name te maken met de opmars van Chinese instellingen op de ranglijst. Net als Nederland heeft China nu zeven hogeronderwijsinstellingen in de top 100,  één meer dan vorig jaar. Ook doet Afrika het goed, met 25 nieuwe instellingen op de gehele lijst. Opvallend is ook de afnemende dominantie van de Verenigde Staten. Vier Amerikaanse instellingen zijn uit de top 100 gezakt. Niettemin is de top 10 gevuld met zeven hogeronderwijsinstellingen uit de VS en drie uit het Verenigd Koninkrijk. De best presterende instelling blijft, volgens de THE de universiteit, Oxford en de hoogst genoteerde instelling uit de EU is de Technical University of Munich op plaats 30.

Context

De World University Rankings (THE) van dit jaar vergeleek 1799 hogeronderwijsinstellingen uit 104 landen en regio’s. THE baseert de prestaties van instellingen op 13 indicatoren die verdeeld zijn over vier thema’s: onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationalisering. Vorig jaar steeg de meerderheid van de Nederlandse instellingen. Eerder dit jaar kwamen ook de QS World University Rankings uit, waar de opmars van China ook duidelijk te zien was.

 

Mede geschreven door Laura de Boer.