06 juli 2023

Vier nieuwe hogescholen en één universiteit worden partner in allianties Europese Universiteiten

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De Commissie maakt dertig Europese Universiteiten-allianties bekend die geselecteerd zijn in het kader van de Erasmus+-call voor 2023. 23 bestaande allianties krijgen nieuwe financiering en er komen zeven nieuwe allianties bij. De selectie telt in totaal twaalf Nederlandse kennisinstellingen. Voor vier hogescholen en één universiteit betekent dit dat ze vanaf nu volwaardig partner zijn in een alliantie.


Vier nieuwe hogescholen en één universiteit worden partner in allianties Europese Universiteiten

Vier hogescholen en één universiteit nu partner

De Commissie maakte dertig Europese Universiteiten-allianties bekend die geselecteerd zijn in het kader van de Erasmus+-call voor 2023. Het gaat hierbij om een combinatie van herfinanciering van bestaande allianties, 23 in totaal, en de toekenning van nieuwe allianties, in totaal zeven. Voor vier hogescholen en één universiteit geldt dat ze partner zijn geworden in een alliantie. Zo zijn Hogeschool Saxion en de Technische Universiteit Delft volwaardig partner geworden in een bestaande alliantie. De Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool der Kunsten Den Haag zijn volwaardig partner in een nieuwe alliantie.  

Zeven keer herfinanciering

Naast de nieuwe toekenningen maakte de Commissie ook de herfinanciering van bestaande allianties bekend. De Vrije Universiteit Amsterdam, TU Eindhoven, Radboud Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Tilburg, Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden kunnen met hun alliantie rekenen op herfinanciering. De uitslag van de 2023-call is hier te vinden.

Status quo

De volgende Nederlandse hogeronderwijsinstellingen zijn op dit moment partner in een Europese Universiteiten-alliantie:
 

Naam instelling

Naam alliantie

Technische Universiteit Eindhoven

EuroTeQ 

Erasmus Universiteit Rotterdam

UNIC

Hanzehogeschool Groningen

STARS EU

Universiteit Leiden

Una Europa

NHL Stenden

RUN-EU

Hogeschool van Amsterdam

U!REKA

Radboud Universiteit

NeurotechEU

Technische Universiteit Delft

ENHANCE

Universiteit Tilburg

ENGAGE.EU

Universiteit van Amsterdam

EPICUR

Hogeschool Saxion

E³UDRES²

Rijksuniversiteit Groningen

ENLIGHT

Universiteit Maastricht

YUFE

Hogeschool der Kunsten Den Haag

IN.TUNE

Universiteit Twente

ECIU

Universiteit Utrecht

CHARM-EU

Vrije Universiteit Amsterdam

Aurora

 

Context

Europese Universiteiten-allianties zijn samenwerkingen van Europese hogeronderwijsinstellingen met een gezamenlijke langetermijnstrategie. Het initiatief heeft als doel om studenten- en personeelsmobiliteit te stimuleren en bij te dragen aan de kwaliteit, inclusie en het concurrentievermogen van het Europese hoger onderwijs. Op dit moment zijn er vijftig allianties, nadat er vorig jaar twintig werden geselecteerd. Deze allianties boeken progressie, maar ervaren ook uitdagingen bij het opzetten van gezamenlijke programma’s. Verschillende uitdagingen stonden centraal in het recent georganiseerde Neth-ER evenement over Europese Universiteiten. In het najaar van 2023 gaat een nieuwe call open voor allianties. Het doel van deze call is om tot zestig allianties te komen, waarin meer dan 500 kennisinstellingen vertegenwoordigd zijn. Sinds het begin van 2023 ondersteunt de Nederlandse overheid de Nederlandse deelnemende instellingen aan het Europese Universiteiten initiatief financieel.