Succesvolle Britse aanvragers van Horizon Europe-projecten zijn verzekerd van financiering, doordat de Britse overheid in het gat springt dat ontstaat als associatie uitblijft. Associatie met het Kaderprogramma blijft wel het uitdrukkelijke doel van de Britten.


Britse overheid springt met financiering in associatiegat Horizon Europe

Britten nemen heft in eigen hand

De Britse overheid verleent brugfinanciering voor succesvolle Britse aanvragers van Horizon-projecten, zo meldt zij in een persbericht. De financiering is bedoeld voor aanvragers die in de eerste calls van Horizon Europe groen licht voor projecten hebben gekregen, maar door het uitblijven van associatie geen grant agreement hebben kunnen tekenen. United Kingdom Research and Innovation (UKRI) zal de toekenning van de verse Britse fondsen verzorgen, waarover nadere details volgen. Overigens behandelt de Commissie het Verenigd Koninkrijk (VK) nog steeds als land dat op termijn geassocieerd zal zijn – daardoor kunnen Britten op bijna alle Horizon-onderdelen voorstellen indienen. De Britse regering roept hen dan ook op dat te blijven doen, en benadrukt dat ook voor de regering associatie nog steeds het uitdrukkelijke einddoel is.

Context

In de Brexitdeal van december 2020 spraken het VK en de EU af dat het VK zich zou associëren met Horizon Europe. Het VK legt de schuld over het uitblijven daarvan bij de EU, terwijl de EU naar het VK wijst als hoofdschuldige, omdat het VK zich niet aan afspraken over Noord-Ierland uit de Brexitovereenkomst zou houden. Als associatie met het VK helemaal niet meer rondkomt, gaat de Britse financiering voor deelname aan het Kaderprogramma naar nationale onderzoeks- en innovatieprogramma’s. De voorbereiding van zulke alternatieve plannen zijn in een vergevorderd stadium, aldus de Britse overheid. De Europese onderzoeksgemeenschap sprak zich meermaals uit om de associatie van het VK zo spoedig mogelijk rond te maken. Diezelfde geluiden waren te horen met betrekking tot (het gebrek aan) de associatie van Zwitserland. Ook Zwitserland kondigde recentelijk transitiemaatregelen om onderzoekers niet te veel de dupe te laten worden van de politieke moeilijkheden.