De Commissie lanceert het Innovation Talent Platform (ITP). Dat maakte Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, bekend tijdens de European Innovation Days in Silicon Valley in San Francisco. Het platform moet het aantrekken van talent en investeringen van buiten de EU makkelijker maken voor bijvoorbeeld kennisinstellingen.   


Commissie lanceert Innovation Talent Platform

Talent en investeringen van buiten Europa

De Commissie heeft de Innovation Talent Platform (ITP) gelanceerd tijdens de European Innovation Days in Silicon Valley (Verenigde Staten). Het ITP heeft tot doel om Europese bedrijven te helpen met het aantrekken van talent en investeringen van buiten Europa. Het ITP bestaat uit twee fases. In de eerste fase biedt het ITP informatie over financieringsmogelijkheden, de Europese Blue Card en contactpunten in verschillende landen. Ook biedt het een digitale toolkit voor start-ups die helpt bij het starten van een bedrijf in de EU. In de tweede fase zal de focus liggen op een matchmaking tool voor innovatoren, ondernemers en talent van over de hele wereld die naar Europa willen gaan.

Context

Sinds 2023 is het makkelijker voor kenniswerkers van buiten de EU om aan de slag te gaan bij Europese kennisinstellingen en bedrijven door de zogenaamde Blue Card. Het Innovation Talent Platform is onderdeel van de nieuwe Europese innovatieagenda. Deze agenda heeft tot doel om Europa een leidende rol te laten spelen op het gebied van innovatie op het wereldtoneel. Het Innovation Talent Platform is te vinden op de website van EURAXESS. Dit is een informatiepunt voor onderzoekers, ondernemers en onderzoeksorganisaties.

 

Mede geschreven door Tsjalling Kootstra.