De Europese Commissie heeft de call for evidence voor de Europese Onderzoeksruimte geopend. De resultaten zullen worden gebruikt om de voortgang van de Europese Onderzoeksruimte (ERA) te beoordelen en vorm geven aan een nieuwe Mededeling over de ERA. U kunt tot en met 30 september 2024 uw input leveren.


Commissie opent call for evidence voor de Europese Onderzoeksruimte

Geef input over de Europese Onderzoeksruimte  

Via een call for evidence vraagt de Europese Commissie belanghebbenden om de geboekte vooruitgang in de Europese Onderzoeksruimte (ERA) te beoordelen sinds de start van de nieuwe ERA beleidsagenda in 2020. Hiermee wil de Commissie resultaten, ervaringen en verwachtingen over de ERA verzamelen om richting te geven aan toekomstige acties. De input zal vorm geven aan een verwachte Mededeling over de ERA. Tegelijkertijd wordt de tweede beleidsagenda (2025-2027) van de ERA voorbereid met de lidstaten en andere stakeholders, waarop de input van deze call wellicht ook invloed zal hebben. U kunt tot en met 30 september de vragenlijst invullen. Ook INSPIRING ERA, een project binnen Horizon Europe, verzamelt via een vragenlijst input over de implementatie van de ERA. Hiermee zal het project ondersteunend materiaal creëren om belanghebbenden van de ERA te helpen bij het behalen van de doelen van de beleidsagenda. Deze vragenlijst kunt u hier vinden en heeft geen sluitingsdatum.

Context

De Europese Onderzoeksruimte (ERA) is een initiatief van de Commissie om in heel Europa een grenzeloze markt voor onderzoek, innovatie en technologie (O&I) te creëren. De Commissie helpt hierbij lidstaten om hun onderzoeksbeleid en -programma’s op elkaar af te stemmen en vrij verkeer van O&I te stimuleren. De European Research Area and Innovation Committee (ERAC) heeft recent een opinie uitgebracht over de nieuwe beleidsagenda van de ERA, die van 2025 tot 2027 loopt. Deze moet volgens de adviesgroep ambitieuze, duidelijke en concrete acties bevatten. Elke actie moet een werkplan van drie jaar hebben, om flexibele en simpele implementatie te garanderen.

 

Mede geschreven door Joris van der Elsen.