De Commissie is op zoek naar leden voor een subgroep die het opzetten van de Europese dataruimte voor cultureel erfgoed gaat ondersteunen. Dat blijkt uit een call waarin de Commissie de aanmeldprocedure en de taken van de subgroep toelicht. De aanmelddeadline is 10 oktober.


Commissie zoekt experts voor opzetten gemeenschappelijke dataruimte voor cultureel erfgoed

Uitgebreid takenpakket  

De Commissie zoekt leden voor een subgroep die opgezet wordt om de Expertgroep voor de Gemeenschappelijke Dataruimte voor Cultureel Erfgoed (CEDCHE) te ondersteunen. De beoogde leden zijn onder andere medewerkers van academische instellingen. De subgroep zal zich focussen op specifieke vraagstukken, onder andere over deze onderwerpen:

  1. De strategische ontwikkeling van de dataruimte voor cultureel erfgoed met betrekking tot het delen van informatie;
  2. De technische ontwikkeling van de dataruimte, de kennisinfrastructuur, de inhoud, de kwaliteit van de metadata en jurisprudentie;
  3. Het prioriteren van acties en voorstellen binnen de CEDCHE;
  4. Relaties met andere dataruimtes op Europees, nationaal en lokaal niveau;
  5. De samenhang met de Collaborative Cloud for Europe’s Cultural Heritage welke gefinancierd wordt door Horizon Europe.

De deadline voor het aanmelden is 10 oktober 2022. Meer info is hier te vinden.  

Context

De Commissie richtte in 2021 de CEDCHE op: een forum voor de digitalisering, het behoud en de bescherming van cultureel erfgoed in Europa. Deze groep houdt zich voornamelijk bezig met de implementatie van de Aanbeveling voor een gemeenschappelijke Europese dataruimte voor cultureel erfgoed. De gezamenlijke dataruimte voor cultureel erfgoed bouwt voort op de  Digitale Diensteninfrastructuur van Europeana. Naast een Europese dataruimte voor cultureel erfgoed werkt de EU in het kader van de Europese datastrategie ook aan andere dataruimtes in twaalf sectoren. Het is de bedoeling dat deze ruimtes samen een interne markt voor data zullen vormen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de European Health Data Space, die een veilig (her-)gebruik van gezondheidsgegevens moet garanderen.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet