De Commissie selecteert vier Nederlandse projecten voor de EIC Pathfinder beurzen. In totaal zijn er 44 nieuwe projecten geselecteerd, waarvoor 167 miljoen euro beschikbaar is. De volgende call voor de EIC Pathfinder opent op 20 juni 2023.


De EIC selecteert vier nieuwe Nederlandse Pathfinder Challenges projecten

Vier Nederlandse projecten  

De Commissie selecteert vier Nederlandse projecten voor de Pathfinder Challenges Call van de European Innovation Council (EIC). Nederlandse kennisinstellingen leiden drie projecten. Het gaat om de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In totaal selecteerde de Commissie 44 projecten uit 436 aanvragen. Met de call is 167 miljoen euro gemoeid, wat betekent dat ieder project gemiddeld 3,8 miljoen euro ontvangt. De call voor de 2023 EIC Pathfinder Challenges opent op 20 juni 2023 en loopt tot 18 oktober 2023 om 17.00 uur.    

Context

De EIC financiert met de Pathfinder radicale en baanbrekende ideeën. De EIC Pathfinder bestaat uit open als uitdaging gestuurde (Challenges) financiering. Dit is de tweede keer onder Horizon Europe dat er Pathfinder Challenges projecten zijn geselecteerd. In 2022 ontvingen acht Nederlandse projecten een beurs en in 2021 kon Nederland rekenen op zeven beurzen. Hoewel Nederland minder beurzen heeft ontvangen dan bij eerdere calls, staat Nederland alsnog op plek 4 van het land met de meeste goedgekeurde voorstellen. De geselecteerde projecten kunnen ook gebruik maken van op maat gemaakte coaching via EIC Business Acceleration Services. Dit zorgt voor makkelijkere toegang tot de EIC Accelerator en mogelijk meer financiering voor de projecten. De projecten kunnen namelijk aanvullende financiering ontvangen voor het testen van het innovatiepotentieel van hun onderzoeksresultaten. Onlangs is de Nederlander Michiel Scheffer benoemd tot de nieuwe voorzitter van EIC.

 

Mede geschreven door Lotte Kloosterhof.