De Nederlander Michiel Scheffer is door de Europese Commissie benoemd tot nieuwe voorzitter van de European Innovation Council (EIC). De datum waarop zijn benoeming ingaat, wordt later bepaald.


Nederlander Michiel Scheffer is eerste bestuursvoorzitter EIC

Nieuwe voorzitter EIC

De Nederlander Michiel Scheffer is door de Europese Commissie verkozen tot nieuwe voorzitter van de European Innovation Council (EIC). Het bestuur van de EIC adviseert onder andere over de algemene strategie van de EIC en over de implementatie van het EIC-werkprogramma. Verder identificeert het bestuur. Daarnaast kan het bestuur ook andere acties aankaarten ter verbering van het Europese innovatie ecosysteem.  Scheffer heeft ruime ervaring binnen het bedrijfsleven, de academische wereld en de overheid. Daarnaast heeft Scheffer veel ervaring op het gebied van innovatie, waaronder met start-ups en investeringen. Zo was hij sinds 2000 oprichter en CEO van Polisema BV, dat in start-ups investeert en hen adviseert. Verder was Scheffer van 2000 tot 2015 oprichter en CEO van Noéton Policy in Innovation BV. In deze hoedanigheid ontwierp en beheerde hij verschillende door de EU gefinancierde projecten. Als gedeputeerde bij de provincie Gelderland stelde hij in 2016 als doel dat Gelderland bij de top 5 procent meest concurrente en innovatieve regio's ging horen. Toeval of niet: in de recent gepubliceerde Regional Competitiveness index 2022 staat Gelderland als één van de vijf Nederlandse regio’s in de top 10 van meest concurrerende gebieden van Europa. De datum waarop zijn benoeming ingaat, wordt later bepaald.

Context

De EIC heeft een budget van meer dan 10 miljard euro voor het identificeren, bevorderen en opschalen van baanbrekende technologieën en ontwrichtende innovatie. In 2023 gaat de EIC onder andere de toestroom van innovatief talent naar deep-tech start-ups vergroten. Ook komt er meer aandacht voor vrouwelijke innovatoren, zo blijkt uit het werkprogramma 2023. De EIC Accelerator was lange tijd een zorgenkindje voor de Commissie. Door de herstructurering van het EIC-fonds onder Horizon Europe wachtten namelijk veel ondernemingen op financiering. Met de aanwijzing van een externe fondsenbeheerder moet de EIC weer volledig operationeel worden.

 

Copyright foto: consultancy.nl, 2019