De Europese Commissie heeft de eerste reeks EIC-ambassadeurs voor de periode 2021-2027 bekend gemaakt. Deze titel erkent de bijdragen van invloedrijke innovatoren die betrokken waren bij de oprichting en implementatie van de European Innovation Council. Ook stelt het ambassadeurschap hen in staat om in lidstaten hun ervaringen met de EIC te delen. Onder de 39 ambassadeurs zijn twee Nederlanders aanwezig.


Twee Nederlanders benoemd als EIC-ambassadeurs

Nederlanders als EIC-ambassadeurs  

De Europese Commissie heeft de eerste reeks EIC-ambassadeurs aangekondigd. Met deze rol erkent de European Innovation Council (EIC) de bijdrage van de geselecteerde ambassadeurs aan het oprichten en implementeren van de EIC. Als ambassadeur kunnen ze op evenementen over de EIC spreken en de laatste ontwikkelingen delen. Ook stelt het ambassadeurschap hen in staat om feedback te verstrekken ter ondersteuning van verdere verbeteringen van de EIC. Het ambassadeurschap is vrijwillig en duurt tot 2027. Onder de 39 ambassadeurs zijn twee Nederlanders. Zowel Marjolein Helder, oprichter en CEO van Plant-e, als prins Constantijn van Oranje-Nassau, leider van Techleap.nl, zijn aangesteld tot EIC-ambassadeurs. Beiden zijn voormalig lid van de EIC-expertgroep.

Context

De European Innovation Council maakt deel uit van Horizon Europe en ondersteunt met beurzen en leningen baanbrekende innovatieprojecten. Onder Horizon Europe wordt de driejarige pilot onder Horizon 2020 voortgezet. Eerder adviseerde de EIC-expertgroep om ambassadeurs van Europese innovatie te erkennen via een prestigieus EIC-Fellowship-programma. Het zou gaan om 30 EIC-Fellows per jaar, die op basis van onder andere leiderschap, innovatievermogen en impact op de innovatiegemeenschap gekozen moesten worden. Hoewel met het ambassadeursprogramma leidende innovatoren erkenning krijgen, staat er tot dusverre geen prestigieuze EIC-Fellowship tegenover.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet.