18 oktober 2021
EIC-financiering voor baanbrekende innovaties, waaronder uit Nederland
Caressa Cornelis
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
18 oktober 2021
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
65 ondernemingen, waaronder acht Nederlandse, krijgen in totaal 363 miljoen euro van de European Innovation Council (EIC) voor het ontwikkelen van baanbrekende innovaties. De geselecteerde Nederlandse deelnames zetten onder andere in op nieuwe technologieën in met name de voedsel-, gezondheid-, energie- en transportsector.
De European Innovation Council (EIC) heeft de resultaten bekend gemaakt van haar eerste volwaardige Accelerator Call onder Horizon Europe. De EIC hoopt met een totaalbudget van 363 miljoen euro baanbrekende innovaties te ondersteunen bij 65 geselecteerde start-ups en kleine en middelgrote bedrijven. Kenmerkend voor de EIC Accelerator is het gebruik van blended finance, waarbij de Commissie financiering voorziet in de vorm van subsidies of aandelen. Maar liefst 60 van de 65 geselecteerden dienden een aanvraag in voor deze aandelingfinanciering.
Acht van de 65 geselecteerden zijn Nederlandse ondernemingen die zich inzetten voor innovatie en nieuwe technologieën op het gebied van voedsel, gezondheid, energie en transport. Onder de geselecteerden vinden we veel spin-offs van Nederlandse universiteiten. Zo ontwikkelt Plant-E, een spin-off van Wageningen University, een systeem waarmee energie opgewekt kan worden uit levende planten en vervolgens wordt ingezet voor elektrische apparatuur. Delmic, met onder andere de TU Delft en de Universiteit Utrecht als partners, ontwikkelt krachtige en gebruiksvriendelijke oplossingen voor microscopie. Daarnaast is er ook financiering voor hyperloopbedrijf Hardt, opgericht door studenten van de TU Delft, en voor Blue Heart Energy, opgericht door TNO, dat een technologie heeft ontwikkeld die de prestaties van warmtepompen moet verbeteren. Orbisk, een succesvolle EIT Food start-up, zet zich middels AI-technologie in voor de strijd tegen voedselverspilling.
Ook de UMC’s zijn goed vertegenwoordigd; Sensius, een spin-off van het ErasmusMC, zet zich in voor innovatieve bestrijding van hoofd- en nekkanker, terwijl Microsure, opgericht door TU Eindhoven en Maastricht UMC, werkt aan de opschaling van MUSA, 's werelds eerste chirurgische robot voor open microchirurgie. Bij VarmX, spin-off van Leiden UMC, werkt men dan weer aan de ontwikkeling van een middel dat levensbedreigende acute bloedingen moet voorkomen of stoppen bij patiënten die antistollingsmiddelen nemen.
Na een succesvolle pilot als onderdeel van Horizon 2020 is de EIC nu een volwaardig programmaonderdeel van Horizon Europe. De 65 geselecteerden vormen de eerste groep van bedrijven die onder deze volwaardige EIC zullen worden gefinancierd. De EIC Accelerator biedt start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen financiële steun in de vorm van subsidies en aandelenfinanciering uit het EIC-fonds, en daarnaast toegang tot een netwerk van mentoren, experts en investeerders. Het richt zich met name op innovaties met een hoge technology readiness level of TRL.
REGISTER NOW: Neth-ER annual conference “Investing in Knowledge & Changing Global Perspectives”
Zaharieva overleeft hoorzitting: wat belooft zij aan het Parlement?
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
ERA vordert, maar lijdt onder groot gebrek aan O&I investeringen