In 2023 heeft de European Innovation Council (EIC) meer dan 100 investeringen gedaan in deep tech-bedrijven ter waarde van ongeveer 1,2 miljard euro. Dit blijkt uit het 2023 Impact Report van de EIC. Het rapport laat de aanzienlijke vooruitgang zien die de EIC heeft geboekt om dé investeerder te worden voor Europese deep tech-ondernemers. Ook presenteert het EIC bestuur hierbij wat hun prioriteiten zijn voor 2024. 


EIC publiceert Impact rapport 2023

Grote investeringen met grote impact 

De European Innovation Council (EIC) heeft haar jaarlijkse Impact Report van 2023 gepubliceerd. In het rapport geeft de EIC een overzicht van haar investeringen in Europese technologische start-ups met marktpotentieel. De EIC heeft in 2023 in meer dan 100 investeringsrondes start-ups voorzien van investeringen. In 2023 heeft de EIC 1,2 miljard euro geïnvesteerd in technologische start-ups. Er is bijvoorbeeld meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in projecten die zich bezighouden met AI en bijna 500 miljoen euro in start-ups die zich bezighouden met chips. Daarnaast investeerde de EIC bijna 350 miljoen euro in biotechnologie. Sinds haar oprichting heeft de EIC een groot portfolio aan succesvolle start-ups gecreëerd. De totale EIC-portefeuille van projecten en bedrijven die zijn gefinancierd bevat zo’n 500 start-ups, 275 geavanceerde onderzoeksprojecten en 140 projecten voor de commercialisering van onderzoeksresultaten. 

Prioriteiten voor 2024 

Met het rapport presenteert EIC-president, Michiel Scheffer, op welke thema’s het bestuur van de EIC in 2024 zal focussen. Zo wil het bestuur zich focussen op ‘strategische excellentie’ door thematische prioriteiten te stellen op een strategische en effectieve manier. Ook zal het dit doen door te adviseren bij de selectie van Programme Managers en de EIC Accelerator Challenges calls. Ook ligt er een focus op een vloeiende doorstroming van onderzoeksresultaten naar innovatie, wat zal zorgen voor een samenhangend innovatiesysteem. Er zal ook worden geïnvesteerd in gelijke toegang voor alle regio’s in de EU, door het identificeren en wegnemen van barrières. Ook zal er een extra focus liggen op het aantrekken van zowel publiek als privékapitaal om ondernemerschap in deep tech te bevorderen. Deze prioriteiten zijn ook terug te vinden in het 2024 werkprogramma van de EIC.  

Context 

De EIC speelt een grote rol in de commercialisatie van technologische ontwikkelingen. De kernmissie van de EIC is het ontwikkelen van innovatiepotentieel door middel van beurzen en kapitaal. Hiervoor heeft het een budget van tien miljard euro voor de periode van 2021 tot 2027. De EIC heeft verschillende programma's voor het financieren van technologische ontwikkelingen met potentie. EIC Pathfinder financiert onderzoeksprojecten die kunnen leiden tot technologische doorbraken. Hiervoor zijn recentelijk drie Nederlandse projecten geselecteerd. EIC Transition moet zorgen dat onderzoeksresultaten worden vertaald naar innovatiemogelijkheden. Ook hier zijn recentelijk drie Nederlandse projecten geselecteerd. Het grootste programma, EIC Accelerator, is bedoeld voor startups en mkb-bedrijven te begeleiden na het betreden van nieuwe markten. 

 

Mede geschreven door Martin Pomper