Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) start een nieuwe samenwerking rond cultuur en de creatieve sector. Het is de negende kennisgemeenschap van het EIT. Ook Nederlandse partijen doen mee, waaronder de Erasmus Universiteit. De hub voor Noordwest-Europa komt in Amsterdam.


EIT start KIC cultuur met Erasmus Universiteit

Creatief onderwijs, onderzoek en innovatie

Vanaf 2024 gaat een nieuw kennisnetwerk rond cultuur en de creatieve sector aan de slag. Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) start dit nieuwe samenwerkingsverband met 50 Europese partners. In de zogenoemde Knowledge and Innovation Community (KIC) werken onderwijsinstellingen, onderzoeksorganisaties en bedrijven samen om uitdagingen op het vlak van cultuur aan te pakken. Dat gebeurt met een combinatie van onderwijs, onderzoek en innovatie.

Innovatief onderwijs, impact van cultuur

Het consortium wil innovatie in de culturele sector stimuleren. De culturele sector moet bedrijven helpen te innoveren, maar net zo goed kunnen culturele en creatieve bedrijven professioneler aan de slag. De partners willen duidelijk maken hoe cultuur bijdraagt aan de samenleving, met name op het vlak van cultureel erfgoed. Daarvoor krijgt de groep in eerste instantie zes miljoen om de KIC vorm te geven. Vanaf 2024 gaat de KIC zelf projecten financieren.

Nederlands tintje

Zes partners komen uit Nederland, naast 44 partners uit de rest van Europa. Onder hen zijn de Erasmus Universiteit Rotterdam, de European Cultural Foundation, Europeana, Fabrique en Philips Design. Ook de gemeente Amsterdam doet mee. Die stad krijgt zelfs één van de regionale hubs van de KIC Cultuur, namelijk Noordwest-Europa. De hub moet de deelname van organisaties uit de BeNeLux, Noord-Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk in goede banen leiden.

Context

Het EIT heeft als doel om innovatie, onderzoek en het bedrijfsleven in Europa dichter tot elkaar te brengen, met name door de thematische KIC’s. Deze Europese partnerschappen tussen onderwijsinstellingen, onderzoekscentra en het bedrijfsleven moeten samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovaties stimuleren. Eind 2021 vroeg het EIT om voorstellen voor de culturele sector, waarna dit consortium als beste uit de bus is gekomen. In de toekomst volgt een KIC rond water, marine en de maritieme sector. In totaal zijn er nu negen KIC’s.