10 juni 2021

ERAC: richtlijnen voor integratie open science en gendergelijkheid in onderzoeksevaluatie

Fleur Diepstraten

Fleur Diepstraten

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De ERAC heeft richtlijnen opgesteld om open science en gendergelijkheid beter te integreren in methodes voor onderzoeksevaluatie. Onderzoeksevaluatieprocessen moeten door hervorming beter aansluiten bij de diversiteit van onderzoek en onderzoekers.


ERAC: richtlijnen voor integratie open science en gendergelijkheid in onderzoeksevaluatie

Hervormen kwaliteitsindicatoren en beoordelingscriteria

In een nieuw rapport presenteert de Triangle Task Force van de European Research Area and Innovation Committee (ERAC) richtlijnen om de evaluatiemethodes voor onderzoek te hervormen. Hierbij staat het beter integreren van open science en gendergelijkheid in kwaliteitsindicatoren en beoordelingscriteria centraal. Een van de aanbevelingen van de Task Force, bestaande uit de drie ERAC-werkgroepen voor Open Science and Innovation, Human Resources and Mobility en Gender in Research and Innovation, is bijvoorbeeld om het volledige spectrum van open science praktijken te waarderen in onderzoeksevaluaties. Daarnaast wordt er opgeroepen om een diversiteit aan evaluatiemethodes te gebruiken, om beter recht te doen aan de verscheidenheid van onderzoeksproducten. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de diversiteit van onderzoekers, bijvoorbeeld op het gebied van gender en academische achtergrond, zo is het idee. Verder adviseert de Triangle Task Force om evaluatie aan te laten sluiten op de training die onderzoekers hebben genoten, zodat ze beoordeeld worden op de specifieke vaardigheden die zij bezitten.

Context

De ERAC is de EU-adviesgroep voor innovatie binnen de Europese Onderzoeksruimte (ERA). De Europese Commissie wil in de vernieuwde ERA inzetten op zowel open science als gendergelijkheid. Sinds de coronacrisis krijgt open science steeds meer aandacht, signaleert ook de Task Force. Recent maakten de Europese onderzoeksministers middels de Raadsconclusies over onderzoekscarrières nieuwe afspraken om het beroep van onderzoeker aantrekkelijker te maken.