De Commissie heeft een publieke consultatie geopend over de Europese Health Data Space, een dataruimte die een belangrijk onderdeel moet gaan worden van de Europese Gezondheidsunie. De Health Data Space moet er voor zorgen dat er gezondheidsgegevens worden gedeeld tussen lidstaten, onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven en individuen zodat er een datamarkt ontstaat waardoor nieuwe, innovatieve technologieën worden gestimuleerd. Reageren kan tot en met 26 juli.


Geef uw mening over de Europese Health Data Space

Publieke consultatie geopend

De Commissie vraagt uw input over de Europese Health Data Space, een dataruimte waarin gegevensuitwisseling tussen lidstaten, onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven en individuen kan plaatsvinden. Deze nieuwe dataruimte moet een belangrijk fundament gaan worden van de Europese Gezondheidsunie, door gebruik te maken van gezondheidsdata voor de preventie en behandeling van ziektes, onderzoek en innovatie en de beleidsvorming en wetgeving met betrekking tot de gezondheidszorg. Daarbij is het de bedoeling dat een datamarkt ontstaat die nieuwe digitale toepassingen en innovatieve technologieën voor gezondheidssystemen stimuleert. Verder zullen patiënten meer controle krijgen over hun eigen medisch dossier. Doordat er op grote schaal veel data zal worden gedeeld, zal het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en digitalisering in onderzoek makkelijker worden. Reageren op de consultatie kan tot en met 26 juli.

Context

Met de Europese datastrategie moet Europa koploper moet gaan worden in digitalisering. Het realiseren van Europese dataruimten is daar een groot onderdeel van. Gegevenswisseling moet onderzoek en innovatie stimuleren, om zo de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen, aldus de Commissie. De gezondheidszorg blijft hier niet in achter. Eind 2021 volgt een Data Act met rechten en plichten voor het gebruik van gegevens. Rond dezelfde tijd zal de Commissie een voorstel publiceren over het reguleren van de Health Data Space.