Het Knowledge4Innovation Forum heeft Commissaris Gabriel een manifest over de Europese Innovatieruimte (EIA) overhandigd. De acht aandachtsgebieden variëren van technologische autonomie tot toegang tot kapitaal voor baanbrekende technologie. Het forum vraagt Gabriel zo snel mogelijk een consultatie over een innovatieruimte te openen.


Half Brussel vraagt Commissie om Europese Innovatieruimte

Start publieke consultatie over de Europese Innovatieruimte

Het Knowledge4Innovation Forum (K4I) heeft Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor onder andere onderzoek & innovatie, een pleidooi overhandigd voor een Europese Innovatieruimte (EIA). Het is de hoogste tijd om een roadmap te lanceren over de EIA stelt het K4I Forum, bestaande uit Europarlementariërs, universiteiten, EIT-KIC’s, Europese partnerschappen en andere innovatie-ondersteunende organisaties. Met het manifest geeft K4I Commissaris Gabriel al een duwtje in de juiste richting.

Technologische autonomie, geld en gender- en innovatiekloof

Het K4I noemt technologische soevereiniteit als een van de belangrijkste prioriteiten van de nieuwe EIA, iets wat de Commissie poogt te realiseren in de onlangs geüpdatete Industriestrategie. Ook onze eigen TU Eindhoven wordt genoemd in het manifest als een van de vele ‘university valleys’ die Europa rijk is. K4I wil graag meer van dit soort broedplaatsen voor innovatie in Europa, waarin educatie en ondernemerschap bij elkaar komen. Naast stimulerende regels en het opzetten van ‘brainports’ moet de Commissie de portemonnee trekken, bijvoorbeeld door het opzetten van een European Sovereign Tech fund. Tot slot moet meer worden gedaan om de innovatie- en genderkloof aan te pakken. Aangezien het nog wachten is op de Commissaris, heeft K4I een eigen consultatie geopend en nodigt belanghebbenden uit om concrete voorstellen voor acties in te dienen.

Context

De oproep voor het openen van een consultatie van een roadmap voor de EIA is niet aan dovemans oren gericht. Commissaris Gabriel uitte vorig jaar november al welwillend tegenover een EIA te staan. Een maand later gaf ze tijdens de European Innovation Summit al een indicatie hoe een effectieve Europese Innovatieruimte eruit moet komen te zien. Het kennisveld wacht in spanning af. Voorlopig is er nog geen Mededeling voorzien en een Europese Innovatieruimte wordt ook niet genoemd in de Europese Verdragen.