De Commissie wil van u weten hoe het strategisch plan voor energietechnologie (SET Plan) eruit moet komen te zien. De huidige versie is 7 jaar oud en door verschillende internationale ontwikkelingen hopeloos verouderd. Het SET Plan coördineert onderzoek voor lidstaten, bedrijven en onderzoeksorganisaties op het gebied van duurzame energie. Reageren kan tot en met 2 november 2022.


Hoe moet het plan voor energietechnologie (SET Plan) geüpdatet worden?

Schoon energieonderzoek

De EU gaat haar strategisch plan voor energietechnologie (SET Plan) updaten en is daarvoor benieuwd naar uw mening. Dat blijkt uit de openbare consultatie. Het huidige SET Plan is al 7 jaar niet meer vernieuwd en door toedoen van onder meer COVID-19, de Russische invasie van Oekraïne en klimaatverandering niet meer actueel. De update moet:

Reageren op de consultatie is mogelijk tot en met 2 november 2022.

Context

Het SET Plan bevat een aantal prioriteiten voor de ontwikkeling van schone energietechnologieën in Europa en stimuleert zo de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem. De voortgang wordt ieder jaar bijgehouden in een rapport. De prioriteiten in het plan worden elk jaar besproken in 14 werkgroepen, bestaande uit nationale overheden en overige publieke en private partijen, waaronder kennisinstellingen. De afspraken uit het SET Plan zijn bepalend voor de toekenning van financiering uit Horizon Europe. De laatste update vond plaats in 2015.