De Commissie heeft vijf winnaars aangewezen van de Nieuw Europees Bauhaus lighthouse call. De projecten moeten vooroplopen en toonaangevend zijn voor het verduurzamen, inclusiever maken en verfraaien van locaties in de hele Europese Unie. Bij drie van de vijf winnaars zijn Nederlandse projecten aangesloten. Elk gidsproject krijgt ongeveer 5 miljoen euro.


Nederland bij drie van vijf Bauhaus lighthouse projecten betrokken

Vijf gidsprojecten verdelen 25 miljoen euro  

Vijf gidsprojecten zijn door de Commissie aangekondigd als winnaar van Horizon Europe financiering bij de Nieuw Europees Bauhaus lighthouse call. De projecten moeten toonaangevende, duurzame locaties creëren die een voorbeeld moeten zijn voor andere locaties in Europa. Mede dankzij het betrekken van burgers bij de groene transitie op lokaal niveau zullen deze projecten bijdragen aan het verduurzamen, inclusiever maken en het verfraaien van locaties in de hele EU. Met deze call hoopt de Commissie dat de Green Deal tastbaarder gemaakt wordt voor burgers. Voor elk project is vijf miljoen euro beschikbaar.

Nederland goed vertegenwoordigd 

Bij drie van de vijf lighthouse projecten zijn Nederlanders betrokken. In Rotterdam-Zuid zal een cultuurcampus worden gehuisvest in een historisch gebouw. De campus moet dienen als een duurzame hub voor kunst, onderzoek, leren en de gemeenschap. Bij het NEB-STAR project is de gemeente Utrecht betrokken, met als doel om samen met inwoners en belanghebbenden uitdagingen in verband met de stedenmissie te bespreken. Het DESIRE project zet zich in voor een stad-natuur balans door middel van kunst, architectuur, en design. Dit project moet door middel van een inclusieve en circulaire benadering onderzoeken hoe locaties in verschillende Europese steden het beste te transformeren zijn. Hierbij zal er ook gekeken worden naar steden in Nederland.

Context

Het Nieuw Europees Bauhaus is opgezet door de Commissie als onderdeel van de renovatiegolf om de Green Deal tastbaar te maken. Na de start in 2021, kondigde het EIT aan om door middel van calls bij te dragen aan het Bauhaus, waarvan de nieuwste call in maart 2022 werden aangekondigd. In april 2022 kondigde de Commissie de komst van een Bauhaus doe-en denktank aan, om individuen bij elkaar te brengen om van elkaar te leren. Een expertgroep adviseerde de Commissie begin 2022 om Horizon Europe in de komende jaren te schikken naar het Bauhaus. Tussen 9 en 12 juni vindt in Brussel het Nieuw Europees Bauhaus festival plaats met verschillende culturele activiteiten.

 

Mede geschreven door Max Vollebregt