Het European Institute of Innovation and Technology gaat bijdragen aan het New European Bauhaus. Het instituut komt de komende twee jaren met een aantal initiatieven, waarvan de ‘EIT Community Booster – Scaling New European Bauhaus Ventures’ de eerste is.  


Het EIT gaat bijdragen aan het Europees Bauhaus

Gezamenlijke initiatieven  

Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) gaat met een budget van vijf miljoen in 2021-2022 het New European Bauhaus (NEB) ondersteunen door middel van gezamenlijke initiatieven Dat meldt het EIT in een persbericht. Hiermee is het EIT, na de missies, het tweede Horizon Europe onderdeel dat specifieke fondsen beschikbaar stelt aan het Bauhaus. Het budget heeft een drieledige doelbestemming: het aanbieden van ondersteuningsdiensten aan Bauhaus gelieerde entrepreneurs, ontwikkelaars en samenwerkingsprojecten; het opzetten en mobiliseren van burgerinitiatieven en het aanbieden van trainings- en onderwijscursussen rond ondernemen. Het nieuwste initiatief is De EIT Community Booster - ‘Scaling New European Bauhaus Ventures. Start-ups en scale-ups kunnen een aanvraag indienen tot 17 december 2021.

Context

Ursula von der Leyen presenteerde vorig jaar tot ieders verrassing het New European Bauhaus project tijdens de state of the union als onderdeel van de renovatiegolfstrategie. Het Bauhaus project moet de concrete belichaming van de Green Deal worden in de directe leefomgeving van de Europese burgers. Begin september werd bekend dat voor het programma 85 miljoen euro beschikbaar is, met name vanuit Horizon Europe. De EIT Community Booster call is een aanvulling op andere Bauhaus-activiteiten van het EIT, zoals het integreren van een Bauhaus-focus in de jaarlijkse Climathon, het ondersteunen van burgerbetrokkenheidsprojecten en het ondersteunen van nieuwe ‘Bauhaus-ondernemers’ in Centraal- en Oost-Europa via het EIT Jumpstarter programme.