De European Innovation Council heeft de uitslag van de EIC Transition call bekend gemaakt. Van de 42 geselecteerde projecten zijn er vijf Nederlands. In deze eerste ronde heeft de EIC 99 miljoen euro vrijgemaakt. Vooral op het gebied van medische apparatuur harkt Nederland veel geld binnen.


Nederland harkt 12 miljoen euro binnen via EIC Transition-beurzen

Nederland levert ‘medische vooruitgang’

Uit 292 geëvalueerde inzendingen zijn 42 projecten door de European Innovation Council (EIC) geselecteerd voor een Transition-beurs, zo meldt zij in een persbericht. Dit is de eerste keer dat de EIC de Transition-beurzen uitreikt, gericht op het vercommercialiseren van technologieën op de Europese markt. Met een totaalbedrag van 99 miljoen euro ondersteunt de EIC zowel afzonderlijke entiteiten (onderzoeksteams, mkb, spin-offs) als kleine consortia, van maximaal 5 partners uit verschillende landen. De oproep voor voorstellen was opgesplitst in twee categorieën:
I. ‘algemene open call’ en een
II. ‘uitdagingen gedreven open call’, onderverdeeld in twee subcategorieën:
                II.A medische apparatuur en
                II.B energie- & opslagtechnologieën.

Nederland ontvangt alle beurzen in de categorie II.A medische apparatuur. UMC Utrecht valt maar liefst twee keer in de prijzen, waaronder met haar spin-off WaveTronica. Ook Onward Medical krijgt een beurs, net als Angiogenesis Analytics, een spin-off van de TU Eindhoven, en tot slot Incircular, een spin-off van de VU Amsterdam.

Context

In maart 2021 werd het eerste werkprogramma van de European Innovation Council onder Horizon Europe bekend gemaakt. De EIC Transition-beurs is een nieuw instrument, een aanvulling op de EIC Pathfinder en de EIC Accerator. De beurs is gericht op technologieën die zich bewezen hebben in het lab en nu verder moeten worden uitgewerkt in de praktijk. Een transitieproject kan tot tweeënhalf miljoen euro ontvangen. Voorwaarde is dat aanvragers voorheen de experimentele werking bewezen hebben met steun van een Pathfinder- of ERC Proof of Concept-beurs. Aan het einde van een transitieproject, kan een volgende stap zijn een aanvraag in te dienen voor de EIC Accelerator. Voor advies over uw subsidieaanvraag kunt u terecht bij de adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.