De European Research Council geeft 166 onderzoekers een Proof of Concept-beurs. In totaal hebben 16 Nederlandse onderzoekers een beurs gewonnen. Na het Verenigd Koninkrijk, Italië, Israël en Spanje staat Nederland daarmee in de top 5. 


Nederland in top 5 van landen met ERC Proof of Concept winnaars

Nederland wint 16 PoC-beurzen

De European Research Council (ERC) heeft 166 onderzoekers een Proof of Concept (PoC)-beurs uitgereikt. Nederland wist deze ronde 16 beurzen te bemachtigen, waarvan maar liefst 5 beurzen werden verstrekt aan onderzoekers van de Universiteit Twente. De overige beurzen vallen in handen van andere universiteiten en umc's. Nederland staat na het Verenigd Koninkrijk, Italië, Israël en Spanje in de top 5 met haar hoeveelheid beurzen. De PoC-beurzen van €150.000 helpen onderzoekers de realiseerbaarheid van wetenschappelijke concepten te testen, het zakelijk potentieel van onderzoeken te verkennen en patentaanvragen voor te bereiden. Het algehele slaginspercentage van ingediende onderzoeksvoorstellen is in 2021 flink gestegen en ligt op 48%. In 2020 lag dit percentage nog op 32%, toen meer onderzoekers een aanvraag indienden. Ook het slagingspercentage van onderzoeksvoorstellen binnen de sociale en geesteswetenschappen is sterk toegenomen. Het percentage lag dit jaar op 35%, ten opzichte van 17% in 2020.

Diversiteit aan onderzoeksvelden   

Geselecteerde projecten in deze editie focussen zich op natuurwetenschap & techniek (54%), biowetenschappen (33%) en sociale & geesteswetenschappen (11%). Vrouwen dienden ten opzichte van 2020 meer voorstellen in en wisten meer beurzen te bemachtigen (48 in totaal). Recent onderzoek laat zien dat meer dan de helft van PoC-begunstigden zich uiteindelijk daadwerkelijk bezighoudt met kennisoverdracht en andere commerciële activiteiten.

Context

De ERC biedt onderzoekers de mogelijkheid aanspraak te maken op een vijftal beurzen, waaronder ook de PoC-beurs. Om kans te maken op een PoC-beurs dienen aanvragers al eens eerder een ERC-beurs te hebben ontvangen. De ERC reikt elk jaar in drie rondes PoC-beurzen van elk €150.000. Het ondersteunt hen daarmee in de eerste fase van de vercommercialisering van hun onderzoek. De deadline voor de eerstvolgende ronde is op 15 februari 2022.