Zeven onderzoekers aan Nederlandse instellingen ontvingen in de derde en laatste ronde van 2020 een ERC Proof of Concept beurs. In totaal werd er aan 55 onderzoekers een beurs uitgereikt.  


Nederland haalt opnieuw zeven ERC Proof of Concept beurzen binnen

Zeven PoC-beurzen voor Nederland

Onderzoekers aan Nederlandse instellingen hebben zeven Proof of Concept-beurzen in de wacht gesleept. De European Research Council (ERC) heeft in de derde en laatste ronde van 2020 aan 55 onderzoekers uit 21 landen beurzen uitgereikt. Van de 166 beurzen die in totaal in 2020 uitgegeven zijn haalde Nederland er 17 binnen (10%), wat uitkomt op een gedeelde derde plaats met Italië, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die respectievelijk 30 en 23 beurzen binnenhaalden.

Context

De ERC ondersteunt grensverleggend onderzoek door de beste onderzoekers en hun teams. Sinds 2011 reikt het ERC drie keer per jaar PoC-beurzen uit aan onderzoekers uit Europa en partnerlanden. Daarmee kunnen zij het commercieel of maatschappelijk potentieel van hun onderzoek verkennen. Elke beurs bedraagt maximaal 150.000 euro. In 2020 was er 25 miljoen euro beschikbaar en behandelde de ERC 510 voorstellen, met een gemiddeld slagingspercentage van 32%. In de eerste ronde ontving Nederland drie beurzen, en nog eens zeven in de tweede ronde.