De Europese Commissie heeft C2CA Technology uit Nederland uitgeroepen tot winnaar van de Innovation Radar Prize 2021 in de categorie Innovative Sustainability Tech. C2CA zet zich in voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door het ontwikkelen van een systeem om bouwmaterialen te recyclen. Naast C2CA zijn er ook aan andere Europese veelbelovende innovaties prijzen uitgereikt door de Europese Commissie.


Nederlands project wint Europese innovatieprijs

C2CA wint prijs voor duurzame innovatie

C2CA Technology uit Nederland werd door de Europese Commissie bekroond tot winnaar van de Innovation Radar Prize 2021 in de categorie Innovative Sustainability Tech. Het project Advanced Technologies for the Production of Cement and Clean Aggregates from Construction and Demolition Waste (C2CA) doen onder meer de TU-Delft en de Universiteit Leiden doen mee. Binnen het project ontwikkelen zij als onderdeel van een internationaal consortium een milieuvriendelijke en kosteneffectieve technologie voor het recyclen van bouwmaterialen om zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Naast C2CA won React4Life uit Italië de prijs voor Innovative Health Tech vanwege hun organ-on-a-chip-oplossing die de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen ondersteunt en de ontwikkeling van nieuwe therapieën kan versnellen. De Disruptive Innovation Prize ging naar Kypo uit Tsjechië die een trainingsplatform voor cyberbeveiliging hebben ontwikkeld om de tekort aan vaardigheden in Europa aan te pakken. MetGen uit Finland won de algemene Innovation Radar Prize van 2021.

Context

De Innovatieradar is een initiatief van de Europese Commissie om veelbelovende innovaties en innovatoren te identificeren die voortkomen uit Europese onderzoeks- en innovatieprojecten. Het doel is om meer bekendheid te creëren onder burgers en bedrijven over de resultaten van Europese financiering voor onderzoek en innovatie. Naast de Innovation Radar Prize zijn er ook andere Europese onderscheidingen voor innovatie, zoals de European Capital of Innovation Awards, de EU Prize for Women Innovators en de EIC Horizon Prizes.