01 december 2021

The Guild, LERU en Science Europe: Meer aandacht voor widening en onderzoekscultuur in O&I Pact

Joep Bresser

Joep Bresser

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De koepelorganisaties The Guild, LERU en Science Europe zijn niet tevreden over het voorgestelde Europees Pact voor onderzoek en innovatie. The Guild wil meer aandacht voor verbeterde excellentie in onderzoek en widening. LERU vindt het Pact niet ambitieus en bindend genoeg. Science Europe hoopt op meer aandacht voor een omslag in de Europese onderzoekscultuur. Daarnaast willen Science Europe en LERU dat het kennisveld beter betrokken wordt in het bestuur van de Europese Onderzoeksruimte (ERA).


The Guild, LERU en Science Europe: Meer aandacht voor widening en onderzoekscultuur in O&I Pact

Pact voor O&I: Verbeterende excellentie en onderzoekscultuur  

De Europese kenniskoepels The Guild, LERU en Science Europe vinden dat het voorgestelde Europees Pact voor onderzoek en innovatie verbeterd kan worden. The Guild stelt dat er in de Europese Onderzoeksruimte (ERA) duidelijke ruimte moet zijn voor de verbetering van toegang tot excellentie in Europees onderzoek. Ook moeten slechter presterende EU-lidstaten goed worden ondersteund, in het kader van widening. Science Europe stelt dat het O&I Pact de Europese onderzoekscultuur moet veranderen. Zij benadrukken het belang van de erkenning van onderzoekers in diverse disciplines en hun bijdragen aan het onderzoeks- en innovatieveld. Ook moet de ERA trainingen en goede infrastructuur faciliteren, waarmee onderzoekers zich blijven ontwikkelen. Daarnaast moeten onderzoeksintegriteit en hoge ethische standaarden hoog in het vaandel staan. Tenslotte moeten carrières in het onderzoeksveld aantrekkelijk en duurzaam blijven. LERU vindt dat het voorgestelde pact zowel ambitie als juridische binding mist.

Kennisveld buitengesloten in bestuur ERA

LERU en Science Europe uiten daarnaast kritiek op hoe ERA bestuurd zal worden. Beiden benadrukken het belang van de inclusie van de Europese onderzoeks- en innovatiesector in het besturen van de ERA, het liefst via het ERA Forum. De onduidelijke rol van de Commissie en de nadruk op een bottom-up aanpak in de realisatie van de ERA ziet LERU als naïef. LERU ziet de ontwikkeling van een Europese Kenniswet als noodzakelijk om nationale obstakels in de realisatie van de ERA weg te halen.

Context

Het O&I Pact is onderdeel van de vernieuwde ERA. Het Pact bestaat uit maatregelen omtrent de belangrijkste gemeenschappelijke waarden en principes die het fundament van de ERA vormen, zoals vrijheid van wetenschappelijk onderzoek, open access en gendergelijkheid. Eerder dit jaar benadrukte The Guild al dat er ruimte moest zijn in het O&I Pact voor het bevorderen van excellent onderzoek in heel Europa. Ook LERU en CESAER maakten zich al zorgen om het niet-bindende karakter van het Pact. Science Europe stelde al dat het Pact een cultuuromslag in het onderzoeksveld teweeg moest brengen.