Verschillende internationale onderzoeksinvesteerders stellen miljoenen euro’s beschikbaar voor onderzoekers die vanwege de oorlog Oekraïne zijn ontvlucht. Onder meer de Amerikaanse Breakthrough Prize Foundation en het Zwitserse Nationale Wetenschapsfonds doen dit in samenwerking met verschillende Europese organisaties. De financiers willen zodoende de gevluchte onderzoekers alsmede de gehele Oekraïense onderzoekswereld ondersteunen.


Gevluchte onderzoekers kunnen rekenen op miljoenen van internationale kenniswereld

Bijna 3 miljoen uit de VS voor Oekraïense wetenschap

Onderzoeksfinanciers uit verschillende landen gaan onderzoekers die gevlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne financieren. De Amerikaanse Breakthrough Prize Foundation stelt in totaal €2,3 miljoen euro beschikbaar aan twee organisaties. De European Federation of Academies of Sciences and Humanities (ALLEA) krijgt €1.4 miljoen. Hiervan investeert de koepel €1.1 miljoen in projecten van onderzoekers die nu met een tekort zitten. De call hiervoor wordt binnenkort beschikbaar. De overige 3 ton reserveert ALLEA voor de wederopbouw van het Oekraïense onderzoeksveld ná de oorlog. Het overgebleven bedrag van bijna €1 miljoen van de Breaktrough Foundation is voor de Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS) bestemd. Tezamen met andere giften investeert de NAS zodoende - in samenwerking met de Oekraïense en Poolse nationale academies voor de wetenschappen - in totaal zo’n €1.6 miljoen in halfjaarlijkse onderzoeksaanstellingen voor gevluchte onderzoekers in Polen.

Ook Poolse en Zwitserse onderzoek zit niet stil 

Een andere Poolse organisatie, het Poolse nationale wetenschapscentrum (NCN), gaat eveneens extra geld investeren om onderzoekers die voor de oorlog gevlucht zijn te ondersteunen. Zo’n vijftig mensen moeten profiteren van dit financieringsprogramma dat een budget van €1.3 miljoen heeft, zo meldt de NCN. Het Zwitserse nationale wetenschapsfonds (SNSF) stelt in totaal tot €8.8 miljoen beschikbaar aan projecten die plek bieden aan gevluchte onderzoekers. Hiermee kunnen enkele tientallen extra onderzoekers geholpen worden in Zwitserland.

Context

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne zijn er verschillende initiatieven opgezet om getroffen onderzoekers en studenten te ondersteunen. Door de overweldigende interesse hiervoor blijkt het broodnodig de steun te verbreden of nieuwe projecten op te zetten. Daarom roept Horizon-rapporteur Christian Ehler de EU op meer te doen voor onderzoekers in nood, bijvoorbeeld door het oprichten van een Fellowship programma gelieerd aan Horizon Europe. Al eerder verklaarden veel Europese organisaties zich solidair met Oekraïne maar bleken verschillende instellingen ook verdeeld wat betreft samenwerking met Rusland. De Breakthrough Prize Foundation reikt ieder jaar prijzen uit voor de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken, die hiermee bekend staan als de ‘Oscars van de wetenschap’.