Twee deels Nederlandse projecten zijn in de prijzen gevallen bij de REGIOSTARS Awards. Dat maakte de Commissie bekend bij de jaarlijkse uitreiking voor de prijzen voor de beste projecten in de EU in het kader van cohesiebeleid. De Nederlandse Interreg-projecten BEGIN en TREE behoren tot 2 van de zes gelukkigen.


Nederlandse Interreg-projecten winnen REGIOSTARS Awards

Interregionale samenwerking loont

Twee projecten met Nederlandse inbreng behoren tot de winnaars van de jaarlijkse REGIOSTARS Awards. Dat maakte de Commissie bekend op de uitreiking van de prijzen voor uitmuntende projecten die de EU in het kader van het cohesiebeleid financiert. In totaal nam er dit jaar een recordaantal van 214 projecten deel en stemden 14.156 mensen voor de publieksprijs. Die laatste prijs werd in de wacht gesleept door het deels Nederlandse Interreg-project BEGIN. Dit project verenigt steden, burgers en overige belanghebbenden in landen rond de Noordzee rondom ‘groenblauwe’ infrastructuurprojecten (landschapselementen zoals regenwateropslag en groene corridors). In de categorie ‘voor een rechtvaardig Europa’ won het Nederlands-Belgisch-Duitse Interreg-project TREE. Dit project uit de Euregio Maas-Rhein bevordert de integratie van vluchtelingen, waartoe het een opleidingsprogramma voor tolken ontwikkelt . Opvallend is overigens dat op categorie vijf (voor groene mobiliteit) na, waar een Brits-Iers treinproject won, in iedere categorie een (deels) Belgische winnaar te vinden is.

Context

De REGIOSTARS Awards worden sinds 2008 jaarlijks door de Commissie georganiseerd. De wedstrijd bekroont cohesieprojecten die blijk geven van een innovatieve en inclusieve benadering van regionale ontwikkeling. Elk jaar dingen in projecten vijf categorieën mee: “slim Europa”, “groen Europa”, “rechtvaardig Europa”, “stedelijk Europa” en een jaarlijks wisselende categorie, dit jaar in het kader van het Europees Jaar van de Spoorwegen. De publieksprijs gaat naar het project dat in de finale de meeste stemmen van het publiek krijgt.