Zwitserland moet opnieuw geassocieerd worden met Erasmus+. Dat willen de European Students’ Union (ESU) en VSS-UNES-USU, die respectievelijk opkomen voor Europese en Zwitserse studenten. De studenten willen dat de Zwitserse overheid en de Commissie constructief aan de slag gaan met de re-associatie van Zwitserland in het EU onderwijsprogramma.


Europese studenten: Zwitserland moet opnieuw geassocieerd worden met Erasmus+

Re-associatie Zwitserland

Zwitserland moet opnieuw geassocieerd worden met Erasmus+. Dat willen de European Students’ Union en Zwitserse studentenbond VSS-UNES-USU. Het Erasmus+ programma biedt volgens de studenten enorme voordelen voor Zwitserse en Europese studenten, leraren en onderzoekers. Denk aan het leren van vreemde talen, het verbreden van culturele inzichten, het vergroten van de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en het versterken van de Europese identiteit. Het gebrek aan participatie in Erasmus+ zorgt voor minder gelijke kansen tussen Zwitserse en Europese studenten. Anderzijds is het voor Europese studenten lastiger om aan Zwitserse instellingen te studeren. De European Students’ Union en VSS-UNES-USU dringen er daarom op aan dat de onderhandelingen opnieuw gestart worden om Zwitserland te associëren met het Europese onderwijsprogramma. Studenten zouden niet de dupe moeten worden van politieke onenigheden, vinden de studentenorganisaties.

Context

Door middel van een associatieverdrag kan een niet EU-land zoals Zwitserland deelnemen aan EU-programma’s zoals Erasmus+. Tot 2014 konden Zwitserse studenten daardoor deelnemen aan Erasmus+. Echter liepen eerdere jarenlange onderhandelingen over een samenwerkingsverdrag tussen Zwitserland en de EU stuk. Sindsdien is de relatie tussen de Europese Commissie en Zwitserland bemoeilijkt. Daardoor is Zwitserland voorlopig ook van het Horizon programma uitgesloten, tot ontsteltenis van de kennissector.  

 

Mede geschreven door Tsjalling Kootstra.