29 juni 2022

VK en Zwitserland aan Von der Leyen: uitstel associatie Horizon Europe 'versnippert' wetenschap

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

In een open brief aan Ursula von der Leyen roepen Britse en Zwitsers onderzoeksleiders op tot het deblokkeren van de associatie van het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland met Horizon Europe. Het Stick to Science initiatief spoort de voorzitter van de Europese Commissie aan gebruik te maken van haar unieke rol om de kwaliteit van onderzoek in Europe ook in tijden van politieke spanningen te waarborgen.


VK en Zwitserland aan Von der Leyen: uitstel associatie Horizon Europe 'versnippert' wetenschap

Kwaliteit Europese wetenschap in het geding  

Het Stick to Science initiatief roept Ursula von der Leyen in een open brief op tot snelle associatie van het VK en Zwitserland met Horizon Europe. In naam van het initiatief, waaronder meer dan 5000 onderzoekers en onderzoeksorganisaties zich scharen, wijzen Britse en Zwitserse onderzoekers op de bijdrage van het VK en Zwitserland aan de Europese wetenschap. Daarnaast is de associatie van de landen met Horizon Europe van groot belang om samen klimaatverandering en toekomstige pandemieën te bestrijden. De briefschrijvers waarschuwen dat de huidige versnippering van onderzoekssamenwerking nog decennialang voelbaar zal zijn. Om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen roept de brief Von der Leyen op gebruik te maken van haar unieke positie als voorzitter om vanuit die hoedanigheid te werken aan het oplossen van de huidige impasse in de associatieprocedures.

Context

Het Stick to Science initiatief pleit voor open samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie binnen Europa en is opgezet in reactie op de vertraging rondom de associatie van het VK en Zwitserland. De associatie van de landen met Horizon Europe verloopt op dit moment moeizaam wegens bredere politieke spanningen tussen de landen met de EU. Op het moment van schrijven van dit artikel telt het initiatief 5761 ondertekenden. Neth-ER ondertekende al eerder dit jaar, in februari, een brief ter ondersteuning van het initiatief. In 2021 uitten verschillende universiteitenkoepels kritiek op de Commissie wegens de beperkte toegang voor de landen tot delen van Horizon Europe. Zowel in het VK als in Zwitserland zijn op dit moment transitiemaatregelen van kracht die Britse en Zwitsers aanvragers van Horizon Europe-projecten voorzien van financiering.


Mede geschreven door Liza Bex.