19 februari 2025
Mînzatu: "Toekomstig Erasmus+ moet Europese identiteit en basisvaardigheden versterken"

Maurits Booij
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
19 februari 2025
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Roxana Mînzatu, uitvoerend vicevoorzitter voor mensen, skills en paraatheid spreekt voor de eerste keer over de prioriteiten van het nieuwe Erasmus+-programma. Mînzatu wil het programma intensiveren om de Europese identiteit en basisvaardigheden van zowel jongeren als volwassenen te bevorderen. Deze basisvaardigheden worden verder uitgewerkt in de Union of Skills, welke 5 maart zal worden gepresenteerd.
Het versterken van de Europese identiteit en het verbeteren van basisvaardigheden moeten centraal staan in het nieuwe Erasmus+-programma. Roxana Mînzatu, vicevoorzitter voor mensen, skills en paraatheid, benadrukte dit tijdens een stakeholdersconferentie over Erasmus+ na 2027. Het ontwikkelen van deze basisvaardigheden staat ook centraal in de Union of Skills. Onder basisvaardigheden schaart Minzatu ook burgerschapsvaardigheden en digitale geletterdheid. Erasmus+ moet dus ook hier een bijdragen aan leveren.
''Erasmus is traditionally seen as a tool for supporting youth aspirations and strengthening European identity. However, we should also consider how it can better support adults, enhancing both their skills and European identity. Additionally, Erasmus could serve as a means for the EU to assert more global leadership, which will be increasingly important in the future.''
Het nieuwe Erasmus+-programma zal meer ruimte bieden voor volwassenen. Mînzatu wil het programma versterken om de Europese identiteit en de vaardigheden van volwassenen in Europa verder te ontwikkelen. Dit stelt de Europese Unie in staat wereldwijd sterker leiderschap te tonen. Erasmus+ kan daarbij fungeren als een sterk middel om de Europese positie op het wereldtoneel te vergroten te ontwikkelen, meent Mînzatu.
Minzatu wil de Centres of Vocational Excellence (CoVEs) en Europese Universiteiten inzetten voor de Union of Skills. Daarom wil zij graag een versterkt Erasmus+-programma voorstellen zodat deze initiatieven hun potentieel kunnen bereiken. Ze moeten een sleutelrol gaan spelen in de Union of Skills door de competenties en Europese waarden te ontwikkelen voor de Europese beroepsbevolking.
Minzatu sprak tijdens een stakeholdersconferentie over Erasmus+ en het Europese Solidariteitsfonds die door de Europese Commissie was georganiseerd in Brussel op 18 februari. Hiervoor waren vertegenwoordigers van de ministeries en nationale agentschappen in grote getalen aanwezig. Het huidige Erasmus+-programma loopt tot 2027. Erasmus+ zal een bijdrage leveren aan de Union of Skills. Commissievoorzitter Von der Leyen benadrukte dat dit nieuwe initiatief de Europese vaardighedenkloof moet dichten. De Roemeense Roxana Mînzatu, als uitvoerend vicevoorzitter, is verantwoordelijk om het nieuwe Erasmus+ programma en de Union of Skills te realiseren.
Mede geschreven door: Owen Grevelink.