38 Europese ministers vragen de Commissie om 50% meer budget voor de financieringsorganisatie voor onderzoekssamenwerking COST. Het netwerk wil hiermee haar positie in de Europese Onderzoeksruimte versterken en de toegang tot excellentie verbeteren.


38 Europese ministers vragen om verhoging COST-budget voor onderzoekssamenwerking

Volledige toegang tot onderzoekssamenwerking

Het budget in Horizon Europe voor de Europese financieringsorganisatie COST (European Cooperation in Science and Technology), het Europese samenwerkingssnetwerk voor wetenschap en technologie, moet met minstens 50% worden verhoogd ten opzichte van het Horizon 2020-budget, stellen 38 Europese ministers voor onderzoek en innovatie uit de landen gelieerd aan COST in een verklaring. COST wil meer budget om onderzoeksmobiliteit te financieren en toegangsbarrières tot excellentiecentra te verlagen om daarmee bij te dragen aan het verkleinen van de innovatiekloof. De organisatie wil ook zorgen voor meer jonge onderzoekers op leiderschapsposities. Deze acties moeten de positie van de organisatie binnen de Europese Onderzoeksruimte verbeteren. Daarnaast roepen de ministers op om nationale financieringsmechanismes op te zetten, ter ondersteuning van COST-financiering.

Context

COST is in 1971 opgezet door de Commissie en viert dit jaar haar 50-jarige bestaan. 38 lidstaten, waaronder Nederland, zijn aangesloten bij het Europese netwerk voor samenwerking in wetenschap en technologie. COST wordt volledig gefinancierd onder het widening-programma van Horizon Europe. 80% van haar budget is bestemd voor de financiering van excellent onderzoek in minder presterende landen.