20 december 2022

cOAlition S en de ERC Scientific Council onderschrijven Europees akkoord onderzoeksevaluatie

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Om de beoordeling van onderzoek te hervormen wordt cOAlition S onderdeel van de Coalition for Advancing Research Assessment. Ook de ERC Scientific Council ondertekent het akkoord en kondigt aan haar aanvraagprocedures te herzien.


cOAlition S en de ERC Scientific Council onderschrijven Europees akkoord onderzoeksevaluatie

Hervormt het publiceerproces  

De groep die strijdt voor Open Access genaamd cOAlition S voegt zich bij de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) en onderschrijft hiermee het Europees akkoord voor evaluatie van wetenschappelijk onderzoek. cOAlition S gaat zich richten op de hervorming van wetenschappelijk publiceren. Dat blijkt uit een persbericht. De groep wil instrumenten ontwikkelen om de kwaliteit van onderzoeksresultaten te meten. Onderzoek moet namelijk beoordeeld worden op de eigen kwaliteit en niet op basis van de plek waar het onderzoek is gepubliceerd, aldus cOAlition S.

ERC herziet aanvraagprocedure   

De Scientific Council van de European Research Council (ERC) heeft eveneens het akkoord voor de hervorming van onderzoeksevaluatie ondertekend. Dit maakt zij openbaar in een persbericht. Tegelijkertijd veranderen de aanvraagprocedures voor de ERC calls voor 2024, om het makkelijker te maken voor indieners om bepaalde vaardigheden te tonen of ongebruikelijke carrièrepauzes- of wendingen uit te leggen. Er zal meer gewicht worden gegeven aan de kwaliteit van het projectvoorstel dan aan de prestaties van de aanvrager in het verleden.

Context

In navolging van de ERA beleidsagenda werd eind 2021 een Europese coalitie gelanceerd om de evaluatie van wetenschappelijk onderzoek te hervormen. Deze coalitie presenteerde in juli 2022 een akkoord, wat sindsdien kan rekenen op brede steun vanuit het kennisveld. Zo werd de overeenkomst onderschreven door verscheidene Nederlandse kennisinstellingen. Ook de Europese Commissie steunt de overeenkomst. cOAlition S is een groep van 16 nationale onderzoeksfinanciers, gesteund door de Commissie, die Open Access willen stimuleren. De Scientific Council van de ERC wordt gevormd door 22 vooraanstaande wetenschappers. Ben Feringa is recentelijk herbenoemd als lid. Eveline Crone is vicevoorzitter van de Council.

 

Mede geschreven door Julian Zwaal.