De Europese Commissie lanceert drie nieuwe initiatieven voor versterkte EU-samenwerking met Oekraïense onderzoekers en innovators. Ten eerste zet zij een kantoor op voor Horizon Europe, opent ze een nieuwe EIC actie voor de financiering van deep tech bedrijven en is er een nieuwe EIT Community Hub in Oekraïne.


Commissie zet nieuwe stappen voor ondersteuning Oekraïense onderzoek & innovatie

Nieuwe acties voor samenwerking O&I met Oekraïne

De Commissie ondersteunt Oekraïense onderzoek en innovatie (O&I) met drie nieuwe initiatieven. Ten eerste opent zij een nieuw Horizon Europe kantoor voor betere coördinatie van het programma. Ook werkt dit kantoor aan de integratie van Oekraïne in de Europese Onderzoeksruimte. Ten tweede stelt ze twintig miljoen euro aan fondsen beschikbaar voor Oekraïense startups in deep tech binnen een nieuwe EIC actie voor twee jaar. Deze financiële ondersteuning zou ten minste tweehonderd Oekraïense bedrijven klaarstomen om voor de EIC Accelerator in aanmerking te komen. De European Innovation Council (EIC) hoopt zo Oekraïense O&I uiteindelijk onderdeel uit te maken van Europese innovatie ecosystemen. Ten derde heeft Oekraïne een nieuwe EIT Community Hub. De regionale hub van het European Institute of Innovation and Technology (EIT) dient als centraal aanspreekpunt voor verbeterde toegang tot de EIT’s Knowledge and Innovation Communities (KIC’s) voor onderzoekers en innovators.

Context

De nieuwe EIT Community Hub maakt onderdeel uit van de EIT’s Regional Innovation Scheme, voor het opzetten van lokale innovatie-ecosystemen in minder innovatieve regio’s. Oekraïne is sinds 2021 geassocieerd lid van Horizon Europe. Sinds de oorlog met Rusland heeft de EU al diverse acties ondernomen om onderzoekers en innovators in Oekraïne te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld MSCA4Ukraine, en de O&I-samenwerking met Oekraïne te versterken.