De Commissie heeft het werkprogramma van Horizon Europe voor de periode 2021-2022 aangenomen. De 14,7 miljard euro aan financiering voor deze periode moet de groene en digitale transitie versnellen en bijdragen aan duurzaam herstel na de coronapandemie. Op 22 juni worden de oproepen opengesteld.


Horizon Europe (eindelijk) officieel van start na bekendmaking werkprogramma

Financiering voor duurzaamheid en digitalisering

Na enige vertraging heeft de Commissie het werkprogramma van Horizon Europe voor de periode 2021-2022 aangenomen. Dat blijkt uit een persbericht. Meer dan 40% van het totale bedrag, zo'n 5,8 miljard euro, wordt geïnvesteerd in onderzoek en innovatie ter ondersteuning van de Green Deal. Daarnaast is het digitale decennium een kerndoelstelling van het programma, die in 2021-2022 zo'n 4 miljard euro mag verwachten. Er is ook 1,9 miljard euro beschikbaar uit het Europees Herstelfonds NextGeneration EU voor het herstellen van onmiddellijke economische en sociale schade als gevolg van de coronapandemie. Dat bedrag wordt volgens de gebruikelijke Horizon Europe regels toegewezen. In Nederland biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) advies bij het indienen van een projectvoorstel.

Deelname van landen buiten EU

Geassocieerde landen van H2020 kunnen in principe deelnemen aan de calls vooruitlopend op ondertekening van hun associatieovereenkomsten. De vertraging van de publicatie van het werkprogramma komt mede door het gesteggel over de deelname van geassocieerde landen in projecten op het gebied van ruimtevaart- en kwantumtechnologie. Horizon Europe bevat ook gerichte acties met niet-EU-partners, waaronder het Afrika-initiatief.

Context

De start van Horizon Europe raakte vertraagd door voortslepende MFK-onderhandelingen en onduidelijkheid over deelname van niet-EU-landen. In maart is een strategisch vierjarenplan gepresenteerd door de Commissie, dat richting geeft aan de werkprogramma’s. Sommige onderdelen van Horizon Europe zijn al van start gegaan, waaronder de ERC en de EIC. De Commissie organiseert van 28 juni tot 9 juli Horizon Europe informatiedagen over de onderzoeksthema's. De eerste call voor voorstellen gaat op 22 juni open op de Funding and Tenders Portal van de Commissie.