14 september 2023

Neth-ER hekelt voorgestelde Horizon-korting in jaarbegroting 2024 en roept Parlement op tot actie

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Neth-ER hekelt de voorgestelde korting op Horizon Europe in de positie van de Raad over de jaarbegroting voor 2024 en roept het Parlement op om zich hard te maken voor voldoende financiering voor het programma. Anders raken Europese prioriteiten als open strategische autonomie verder uit zicht, betoogt Neth-ER in een statement.


Neth-ER hekelt voorgestelde Horizon-korting in jaarbegroting 2024 en roept Parlement op tot actie

Neth-ER vestigt hoop op EP  

De Nederlandse kennissector, verenigd in het Netherlands House for Education and Research – Neth-ER, roept het Europees Parlement (EP) op zich in te zetten voor voldoende Europees budget voor onderzoek en innovatie (O&I). In een statement over het EU-budget 2024, gedeeld met de rapporteur en voorzitter van de begrotingscommissie in het EP, spreekt Neth-ER haar afschuw uit over de korting van 166 miljoen euro op Horizon Europe die de Raad voorstelt. Zonder adequate middelen voor O&I raken Europese prioriteiten als open strategische autonomie en de groene en digitale transitie namelijk meer en meer uit zicht. Bovendien heeft Horizon een uitstekend absorptievermogen, dus het argument van de Raad om met het oog daarop ‘realistisch te begroten’ gaat niet op. Daarom roept Neth-ER het Parlement op om zich in de onderhandelingen hard te maken voor ten minste het budget voor Horizon Europe dat de Commissie heeft voorgesteld. Neth-ER roept ook op om het budget voor Erasmus+ in de onderhandelingen te beschermen.
 

Lees het volledige statement van Neth-ER hier.

Context

De Raad voorziet een korting van 166 miljoen euro op Horizon Europe voor de jaarbegroting van 2024. De positie van de lidstaten voorziet evenveel financiering voor Erasmus+ als in het voorstel van de Commissie staat. Het Parlement neemt in oktober officieel positie in. In een Working Document neemt de rapporteur in het EP, Siegfried Mureşan, daarop al een voorschot, waarin hij meldt dat ‘onderzoek en innovatie cruciaal voor de EU zijn om de groene en digitale transitie tot een succes te maken’. Nadat het Parlement positie inneemt, moeten de Raad en het Parlement binnen drie weken tot een akkoord komen. Vorig jaar trok Neth-ER ook al samen op met het Europees Parlement in de onderhandelingen over de Europese jaarbegroting voor 2023. Toen boekte het Parlement uiteindelijk een overwinning.