De Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) komt met een nieuw beurzenprogramma rondom waterstof voor buitenlandse onderzoekers genaamd “ERA Fellowships – Green Hydrogen”. Het programma wordt opgezet ten behoeve van onderzoekers binnen de Europese onderzoeksruimte (ERA). DAAD stelt jonge onderzoekers via deze beurs in staat om onderzoek te doen aan Duitse universiteiten en onderzoeksinstellingen.


Profiteer van nieuw Duits beurzenprogramma voor groene waterstof!

Nederlandse netwerk- en participatiekansen

De Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) komt met een nieuw beurzenprogramma rondom groene waterstof genaamd ERA Fellowships - Green Hydrogen. De beurs wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van Wetenschap en Onderzoek (BMBF) en is bedoeld voor onderzoekers uit de Europese Onderzoeksruimte (ERA), waaronder dus ook Nederland. Het doel van het programma is om studenten, jonge wetenschappers en deskundigen uit de ERA met elkaar in contact te brengen rondom het thema groene waterstof. Uiteindelijk moet dit onderzoek de waardeketen van waterstof naar een hoger niveau tillen. Er worden vier werkgroepen opgericht die zich richten op de volgende hoofdthema's: Productie, Vervoer, Infrastructuur en Marktstimulering. Aanmelden kan via de volgende link.

Context

De Raad presenteerde onlangs de achttien beleidsacties van de ERA, waarvan actie 11.1 zich richt op waterstof. Daarop presenteerde in 2022 het BMBF de Strategic Research and Innovation Agenda voor groene waterstof, waarin drie thematische onderzoeksprioriteiten werden vastgesteld. Het bovengenoemde beurzenprogramma vloeit voort uit de waterstofagenda. Duitsland ambieert een belangrijke rol in de Europese waterstofambities, zo bleek uit het regeerakkoord van de huidige regering. Zodoende is Duitsland ook één van de 23 landen die meedoet aan een Important Project of Common European Interest (IPCEI) op het gebied van waterstof.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.