De European Innovation Council (EIC) heeft twee Nederlandse projecten geselecteerd voor een Transition-beurs. Van de ruim 79 miljoen euro die is gereserveerd voor deze ronde, gaat er 5 miljoen euro naar Nederlandse projecten.


Twee EIC Transition-beurzen naar Nederlandse projecten

5 miljoen euro naar Nederland

De European Innovation Council (EIC) heeft de projecten die een Transition-beurs krijgen, bekend gemaakt. Er zijn twee projecten uit Nederland geselecteerd. Deze Transition-call heeft een budget van ruim 79 miljoen euro waarvan de twee Nederlandse projecten een subsidie van in totaal 5 miljoen euro krijgen. De twee geselecteerde projecten uit Nederland zijn afkomstig van het Academisch Ziekenhuis Leiden en de Technische Universiteit Delft. Het project van de TU Delft houdt zich bezig met de ontwikkeling van kwantum technologie. Het Academisch Ziekenhuis in Leiden gaat een business case ontwikkelen voor een nieuwe therapie in de behandeling van kanker. In deze Transition-ronde zijn er 34 projecten geselecteerd, uit 181 inzendingen.

Succes Nederlandse onderwijsinstellingen

De resultaten pakken minder voordelig uit voor Nederland in vergelijking met de vorige call. Toen haalde Nederlandse instellingen 8 miljoen euro binnen uit een budget van 45 miljoen euro. Het aandeel Nederlandse onderwijsinstellingen betrokken bij een Transition-beurs is echter gelijk gebleven, namelijk twee.

Context

De EIC Transition-beurs is een nieuw instrument onder Horizon Europe, die de EIC Pathfinder en de EIC Accelerator aanvult. De Transition-beurs richt zich op de vercommercialisering van technologieën op de Europese markt. Het steunt zowel afzonderlijke entiteiten (onderzoeksteams, spin-offs, mkb) als kleine consortia met maximaal vijf partners uit verschillende landen. Een transitieproject kan maximaal tweeënhalf miljoen euro ontvangen, mits de aanvragers voorheen de experimentele werking bewezen hebben met steun van een Pathfinder-, Future Emerging Technologies- of ERC Proof of Concept-beurs. Na een Transition-beurs kan eventueel een aanvraag ingediend worden voor de EIC Accelerator. De Transition-beurzen worden in 2023 ook weer uitgereikt, met een groter budget dan in 2022, namelijk 128 miljoen euro.

 

Mede geschreven door Lieve Dessing.