De European Research Council heeft zes Proof of Concept-beurzen toegekend aan onderzoekers van Nederlandse onderwijsinstellingen. In totaal reikte de ERC 55 beurzen uit.


Zes ERC Proof of Concept-beurzen voor Nederland

Zes winnaars, vijf universiteiten

De European Research Council heeft zes Proof of Concept-beurzen (PoC) toegekend aan Nederlandse instellingen. De winnaars zijn werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam (2x), de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Utrecht, de Universiteit Twente, de Universiteit Utrecht en Wageningen University. Israël en Duitsland sleepten de meeste beurzen in de wacht, namelijk ieder negen. In totaal reikte de ERC 55 beurzen uit, elk met een waarde van honderdvijftigduizend euro. Er werden 120 voorstellen ingediend. De lijst met alle winnaars van deze ronde is hier in te zien.


Context

De ERC financiert excellent onderzoek met een vijftal beurzen, waaronder de Proof of Concept-beurs. De PoC-beurzen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de praktische levensvatbaarheid van wetenschappelijke concepten te testen of om een patentaanmelding voor te bereiden. De aanmelding van de PoC-beurs staat alleen open voor onderzoekers die eerder al een ERC-beurs hebben ontvangen. In 2022 is de uitgifte van PoC-beurzen is verdeeld over twee calls, waarvan de tweede bestaat uit drie rondes. De aanmeldingsdeadline voor de derde en laatste ronde dit jaar is op 29 september 2022. In de eerste ronde van de tweede call haalde Nederland tien ERC PoC-beurzen binnen. In het werkprogramma voor 2023 trekt de ERC ten opzichte van 2022 meer geld uit voor PoC-beurzen.