Uit de tweede European Research Council (ERC) proof of concept call van 2023 blijkt dat Nederland ‘slechts’ vijf beurzen binnenhaalt. Met nog één ronde te gaan lijkt het uitzonderlijke aantal van 39, dat vorig jaar behaald werd, niet geëvenaard te worden. Spanje blijkt de grote winnaar met maar liefst twaalf beurzen. Samen met België scoort Nederland de zesde plek.


Vijf Nederlandse proof of concept winnaars: topjaar 2022 lijkt unicum

Zesde plek Nederland

Nederland scoort dit jaar voor de tweede keer lager dan afgelopen jaar in de laatste proof of concept (PoC) call van de ERC. Vijf beurzen worden er verdeeld onder onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (2x), de TU Delft, het UMC Utrecht en onderzoekscentrum IMEC. Dat blijkt uit de laatste resultaten van de tweede PoC call van dit jaar. Spanje (12), Duitsland (9), de UK (8), Frankrijk (6) en Italië (7) haalde allemaal meer beurzen dan Nederland binnen. In totaal rijkt men 66 beurzen uit, elk bestaande uit een geldbedrag van 150.00 euro. Daarmee verdeelt de ERC in deze call 30 miljoen euro aan excellente onderzoeksprojecten.

Context

De PoC-beurs is bedoeld voor onderzoekers die eerder al financiering kregen via de ERC en helpt hen wetenschappelijke ideeën praktisch toe te passen. In de eerste 2023 PoC-call verdiende Nederland vier beurzen, waarmee het totaal in 2023 op negen komt. Vorig jaar werd het duizelingwekkende aantal van 39 behaald door in Nederland gestationeerde onderzoekers. Daarmee was Nederland in 2022 het op één na succesvolste land binnen de PoC. Dat aantal lijkt nu bij lange na niet gehaald te worden. De derde call voor de PoC-beurs staat tot en met 21 september 2023 open.