De Commissie is op zoek naar een voorzitter voor de Raad van Bestuur van de European Innovation Council (EIC). De Raad van Bestuur bestaat uit twintig bestuursleden die recentelijk zijn verkozen. Voor deze nieuwe positie zoekt de Commissie een ervaren strateeg met een groot netwerk binnen de onderzoeks- en innovatiesector. Aanmelden kan tot 17 december.


Wordt u de eerste voorzitter van de net gekozen Raad van Bestuur van het EIC?

EIC-voorzitter en vertegenwoordiger

Om de European Innovation Council (EIC) van strategisch leiderschap te voorzien, is de Commissie op zoek naar een voorzitter van de Raad van Bestuur. Naast leiderschapskwaliteiten zoekt de Commissie iemand met ervaring en begrip van onderzoek en innovatie, die ook over een groot netwerk binnen het onderzoeks- en innovatieveld beschikt. Als allereerste EIC Bestuursvoorzitter ooit zult u onder andere de Raad van Bestuur voorzitten, strategisch delegeren en subgroepen opzetten rond de  verschillende EIC-dossiers. Daarnaast bent u het gezicht van de EIC, zowel in Europa als wereldwijd. Tenslotte zult u ook een voorname gesprekspartner van de Commissie en de EU-lidstaten zijn. Uw termijn duurt in totaal vier jaar, met kans op eenmalige herverkiezing. De deadline voor sollicitaties loopt tot 17 december. De EIC verwacht de nieuwe bestuursvoorzitter in het eerste kwartaal van 2022 te kunnen benoemen.

Twintig nieuwe EIC-bestuursleden

Recentelijk zijn ook de twintig nieuwe EIC-bestuursleden bekend gemaakt. De selectiefocus lag op diversiteit. Zo is de man-vrouw verhouding precies gelijk, zijn de leden afkomstig uit achttien verschillende landen en varieert de leeftijd van < 35 tot 65+. Daarnaast hebben de leden hele uiteenlopende expertises. Er zitten geen Nederlanders bij. De eerste EIC-bestuursvergadering staat gepland op 26 november.

Context

De EIC is nu een volwaardig programmaonderdeel van Horizon Europe, na een succesvolle pilot onder Horizon 2020. De Raad van Bestuur van de EIC bepaalt de algemene koers en implementatie van het programma. Ook bepaalt zij het profiel dat EIC-programmamanagers moeten hebben en identificeert zij strategische projectportefeuilles. Recent kregen 65 ondernemingen EIC-financiering toegewezen om baanbrekende innovaties te ondersteunen, waaronder een aantal Nederlandse bedrijven.